Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τα βασικά σημεία της πρότασης, που παρουσιάστηκε σήμερα, είναι τα εξής:

1) Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του εισοδήματος των οφειλετών. Το προτεινόμενο σύστημα συμπληρώνεται από κυρώσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν τηρούν την παραπάνω διαδικασία.

2) Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του νόμου και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις

3)

Ρυθμίζονται τα υπερβολικά επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα καταναλωτικά δάνεια, προβλέποντας ότι τα επιτόκια αυτά δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 9%.

4) Προβλέπεται, το ακατάσχετο μέχρι του ποσού 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

5) Παρατείνεται για δύο περαιτέρω έτη (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

6) Ρυθμίζονται τα θέματα της επιμήκυνσης για την οποία όμως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές οι οποίες θα προστατεύσουν τον δανειολήπτη». Με αυτό το στόχο προβλέπεται ότι το ανώτατο επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες κατά το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου επιμήκυνσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το επιτόκιο των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, προσαυξημένο κατά 2%.Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπονομεύονται από πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τους δανειολήπτες να υπαχθούν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

7) Απλοποιούνται, βελτιώνονται και διευρύνονται πρόνοιες του νόμου 3869/2010.

Διαβάστε ολόκληρη την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα