Τι λένε επιχειρηματίες και τραπεζίτες για τον Χαρδούβελη

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επιχειρηματίες, τραπεζικοί, βιομήχανοι, στελέχη μεγάλων εταιρειών, είδαν στην πλειοψηφία τους με θετικό «μάτι» την έλευση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Βασικό του «ατού» εκτιμούν πως είναι το γεγονός ότι έχει αποδείξει στο παρελθόν πως επιμένει αταλάντευτα στο κρίσιμο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, κάτι που μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στην οικονομική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές σε πρόσφατες αναλύσεις της Ομάδας Οικονομικών Μελετών της Eurobank,

της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γκίκας Χαρδούβελης σύμφωνα με τις οποίες «τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για την επιβράδυνση ή την ακύρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» και πως «η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμη μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα».

Η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κύκλους, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική θα συνεχιστεί που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Εξαιρετικά θετική ήταν η αντίδραση και του των τραπεζιτών στην επιλογή του νέου υπουργού, και όπως σημειώνουν στελέχη χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων «ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Δεν είναι τυχαίο ότι με την ανακοίνωση του ονόματος του νέου υπουργού Οικονομικών χθες το απόγευμα το spread των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα