Τι γίνεται με τα έργα τέχνης που είχαν κατασχέσει οι Ναζί

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW) αποτελεί σε όλο τον κόσμο μια μοναδική στο είδος της τράπεζα πληροφοριών. Μάλιστα είναι γνωστό στους ανθρώπους που ασχολούνται με την προέλευση των έργων τέχνης και για το λόγο αυτό ο οίκος Christie´s ειδοποίησε αμέσως το ινστιτούτο ενημερώνοντάς το πότε και πού βρέθηκε ο

πίνακας «Η κόρη του σαλτιμπάγκου».

Σύμφωνα με την DW ο διάσημος αυστριακός ζωγράφος Όσκαρ Κοκόσκα ήταν ο «νούμερο ένα» εχθρός του Χίτλερ από τον χώρο της τέχνης. Θεωρούνταν ο πιο «εκφυλισμένος ανάμεσα στους εκφυλισμένους». Τα έργα του είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί και εδώ και χρόνια δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα. Όταν κάποια από τα σχέδια του εμφανίστηκαν στον οίκο δημοπρασιών Christie´s, η χαρά στο ερευνητικό κέντρο του Βερολίνου «Εκφυλισμένη Τέχνη» ήταν τεράστια .

Οι συνεργάτες του ινστιτούτου χρησιμοποιούν για τις έρευνές τους έναν κατάλογο τον οποίο έφτιαξαν οι Ναζί το 1937/38 και στον οποίο είχαν καταγράψει 16.585 έργα. Η Μάικε Χόφμαν, η οποία συντονίζει το έργο όλων των επιστημόνων που συμμετέχουν στην έρευνα, δηλώνει πάντως πως ο κατάλογος αυτός έχει πολλά λάθη και παραλείψεις.

Όμως εκτός από την έρευνα και τον εντοπισμό έργων τέχνης το ινστιτούτο αποτελεί και πηγή έμπνευσης για πολλούς φοιτητές που αποφασίζουν να κάνουν τις διδακτορικές τους διατριβές εκεί.

Επίσης αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 30 φοιτητές κάνουν τις μεταπτυχιακές τους εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα του πανεπιστημίου.

Η δουλειά των φοιτητών είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι το ινστιτούτο απασχολεί επίσημα μόνο τέσσερις συνεργάτες και δύο βοηθούς. Ο όγκος της εργασίας είναι όμως τεράστιος. Το ερχόμενο φθινόπωρο το ερευνητικό κέντρο «Εκφυλισμένη Τέχνη» συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας και αναμένεται να έχει συγκεντρώσει στην τράπεζα πληροφοριών του περισσότερα από δέκα χιλιάδες έργα.

(Με πληροφορίες από την DW)

Keywords
Τυχαία Θέματα