ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ, ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Λύση για την εκταμίευση της δόσης, και μάλιστα το ταχύτερο, και έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση που κλυδωνίζεται αναμένει ο Πρωθυπουργός από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου.


Πέντε χρόνια μετά την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα επί Κώστα Καραμανλή, όταν είχε επισκεφθεί μέχρι και τη… Ραφήνα, η Άγκελα Μέρκελ έρχεται την Τρίτη στην ελληνική πρωτεύουσα για μόνο λίγες ώρες. Το διάστημα, ωστόσο, αυτό μοιάζει αρκετό για τον Αντώνη Σαμαρά

προκειμένου να επιχειρήσει να αποσπάσει μία δημόσια τοποθέτηση της Καγκελαρίου υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Η Άγκελα Μέρκελ έρχεται σε μία διόλου τυχαία συγκυρία. Την επομένη του Γιουρογκρουπ, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και, φυσικά, ενώ δεν έχει καν αρχίσει η σύνταξη της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα. Συνεπώς, η Καγκελάριος αναλαμβάνει – όπως εκτιμούν στο Μαξίμου – να στείλει μήνυμα στήριξης στη χώρα και την κυβέρνησή της και, ουσιαστικά, να προεξοφλήσει ότι – ανεξαρτήτως απόστασης με την τρόικα – το πρόγραμμα θα συνεχισθεί κανονικά και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Εφόσον αυτό συμβεί, δεν θα είναι δίχως κόστος για την ελληνική πλευρά. Η έλευση Μέρκελ, άλλωστε, δεν σημαίνει ότι το πακέτο μέτρων θα ελαφρύνει. Τουναντίον. Το ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να «φορτώνεται» με μέτρα στην αρχή του, δηλαδή στο 2013, με αποτέλεσμα ο όγκος και το βάρος των πλέον επώδυνων από αυτά να ληφθεί εφάπαξ στις αρχές του επόμενου έτους. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό μέρος της επιμήκυνσης που πιθανότατα θα εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά θα είναι, επί της ουσίας, αυτοχρηματοδοτούμενο (!) δεδομένου ότι θα βασίζεται στην απόδοση του ίδιου του προγράμματος.

Αγκάθι αποτελεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ένσταση που εγείρει η πλευρά του ΔΝΤ, προκρίνοντας νέου κούρεμα στον επίσημο τομέα. Μετά τις αρνητικές απαντήσεις της ΕΚΤ (Ντράγκι και Άσμουνσεν) αλλά και το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν δείχνει έτοιμη να δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία «πολιτική δέσμευση» της Ευρώπης για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα το ελληνικό πρόγραμμα.

Πέραν της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας (σ.σ. η σχετική γερμανική απαίτηση, ουδέποτε, αποσύρθηκε), η κ. Μέρκελ αναμένεται να επιμείνει με έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Είναι άλλωστε ίσως η μόνη ηγέτης χώρας που έχει ονομαστικά αναφερθεί στην απελευθέρωση των… φορτηγών. Και το Μαξίμου ετοιμάζεται να δώσει απτά δείγματα γραφής.

Για τον Ελληνα Πρωθυπουργό αλλά και για τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, η παρουσία Μέρκελ και όσα θα πει δεν αφορούν μόνον το εξωτερικό. Άπαντες – και παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την αντιμνημονιακή πτέρυγα – ελπίζουν ότι όσα θα πει η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ακουστούν και εντός συνόρων. Κυρίως από όσους ακόμη αντέχουν… να μην βγουν στους δρόμους και αναμένουν ένα σαφές σήμα ότι οι αιματηρές προσπάθειες θα έχουν, τουλάχιστον, αποτέλεσμα. Με πρώτο την παραμονή της χώρας στ

Keywords
Τυχαία Θέματα