Τι έμαθε η Κουμουνδούρου από την «Τατσοπουλιάδα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η νέα εποχή για το κόμμα συνεπάγεται και με την ανάγκη να υιοθετηθεί νέα αντίληψη λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξορκίσει την εικόνα «Βαβέλ» και πολυφωνίας και είχε εμφατικά επαναλάβει στα στελέχη του κόμματος ότι οφείλουν να προσέχουν τη δημόσια παρουσία τους.

«Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα»
Επί της ουσίας, εδώ και μήνες, το προεδρικό γραφείο στέλνει στα στελέχη του κόμματος και στους βουλευτές ένα μήνυμα που συμπυκνώνεται με τη φράση του ιστορικού γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, «νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα».
Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, η υπόθεση Τατσόπουλου ανέδειξε ότι ναι μεν η κατάσταση είναι νέα, αλλά οι συμπεριφορές παραμένουν… παλιές. Επί της ουσίας, η προοπτική εξουσίας και η διεκδίκηση αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να φαίνεται αντιφατική με το «DNA» της Αριστεράς.

«Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ο Τατσόπουλος θα είχε διαγραφεί από την πρώτη ημέρα», διαπιστώνουν πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου –ακόμη κι εκείνοι που ήταν αντίθετοι με την προοπτική διαγραφής του βουλευτή.
Εξάλλου, στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ –και εν γένει της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν περιλαμβάνονται οι διαγραφές. Ωστόσο, αυτό το DNA ήταν που έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού εκτός των διαφοροποιήσεων του ίδιου του Πέτρου Τατσόπουλου, στη δημόσια σφαίρα το θέμα παροξύνθηκε μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε ο βουλευτής από τον Βασίλη Μουλόπουλο, τον Δημήτρη Παπαδημούλη και άλλα στελέχη.

Εξάλλου, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις δεν ξεκίνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Τατσόπουλου: την έντονη διαφωνία του είχε εκφράσει δημοσίως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ στην ίδια ψηφοφορία, η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει «παρούσα», βγαίνοντας εκτός κομματικής γραμμής.

Τούτων δοθέντων, όσο περνά ο καιρός, ολοένα και περισσότερα στελέχη εισηγούνται, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, στον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για τα… «νέα καθήκοντα» της νέας κατάστασης. Εξ ου και ο κ. Τατσόπουλος βρέθηκε, αυτή τη φορά, πολύ κοντά (ή, τελοσπάντων, πλησιέστερα από άλλες φορές) στη διαγραφή, ενώ έχει ήδη ριφθεί ο κύβος για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα