Θρίλερ σε Ακρόπολη και Κωνσταντινούπολη

Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (The Two faces of January)

Του Χοσέιν Αμίνι. Διάρκεια: 96'. Με τους Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ, Ντέζι Μπέβαν, Ντέιβιντ Γουαρσόφσκι

Ο χαρισματικός Τσέστερ και η γοητευτική σύζυγος του Κολέτ, βρίσκονται στην Αθήνα του 1962 για διακοπές. Κατά την επίσκεψη τους

στην Ακρόπολη, συναντούν το Ράινταλ, ένα νεαρό Αμερικάνο που εργάζεται ως ξεναγός . Μαγεμένος από την ομορφιά της Κολέτ και τα πλούτη του Τσέστερ, θα δεχτεί μετά χαράς την πρόσκληση για δείπνο μαζί τους. Το ζευγάρι όμως κρύβει σκοτεινά μυστικά. Ο Τσέστερ ζητάει από το Ράινταλ να τον βοηθήσει να μεταφέρει έναν αναίσθητο άντρα, που ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε. Εκείνος συμφωνεί, αλλά καθώς τα γεγονότα παίρνουν άλλη τροπή, βρίσκει τον εαυτό του σε κίνδυνο κι ανίκανο να αποδράσει. Ο Τσέστερ πνιγμένος στα συναισθήματα ζήλιας και παράνοιας που τον κατακλύζουν, παρακολουθεί το Ράινταλ να έρχεται πιο κοντά στην Κολέτ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο τρίγωνο. Το ταξίδι τους οδηγεί από την Ελλάδα στην Τουρκία με ένα δραματικό φινάλε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίτσια Χάισμιθ, γραμμένου το 1964, αυτό το αστυνομικό θρίλερ εξελίσσεται με αρκετές δόσεις μυστηρίου και συμβολισμών. Πολύπλοκο σενάριο, ευρηματική πλοκή και υψηλού επιπέδου παραγωγή που αποδυναμώνεται από την επιμονή του σκηνοθέτη σε μια παρωχημένη αριστοκρατική κομψότητα. Ωστόσο το φως τους μεσογειακού ήλιου, τα μπεζ λινά κοστούμια και το ελληνικό χρώμα δεν παραπέμπουν σε γραφικές υπερβολές. Αντίθετα συμβάλλουν στο θέαμα, αν και δεν αντισταθμίζουν επαρκώς το θέμα που παραπαίει αδέξια προς το μελόδραμα.

Το Λάθος Αστέρι (The Fault in Our Stars)

Του Τζος Μπουν. Διάρκεια: 125'. Με τους Σεϊλίν Γούντλεϊ, Άνσελ Έλγκορτ, Νατ Γουλφ, Ουίλεμ Νταφόε, Λόρα Ντερν, Λότε Βέρμπεκ, Σαμ Τράμελ, Μάικ Μπιρμπίλια

Δύο ασυνήθιστοι έφηβοι, βλέπουν τη ζωή με διαφορετική ματιά. Είναι ιδιαίτερα ευφυείς, δεν τους αρέσει να ακολουθούν συμβατικές μεθόδους και έχουν δημιουργήσει μία σχέση που θα τους συνεπάρει σε ένα αξέχαστο ταξίδι, δεδομένου ότι οι δυο τους γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Τζον Γκριν, ο οποίος με την ιδιοφυή πένα του εξερευνά την αστεία, συγκινητική και ταυτόχρονα τραγική κατάσταση του να ζεις και να είσαι ερωτευμένος.

Σπαρακτική και γλυκόπικρη, με καλογραμμένο σενάριο η ταινία προσεγγίζει το θέμα της ανίατης ασθένειας με ειλικρίνεια, χιούμορ, τρυφερότητα και αξιοπρεπή πρωτοτυπία, αποφεύγοντας με αισιοδοξία τις παγίδες και τα κλισέ των δραμάτων της ζωής. Ταυτόχρονα προσφέρει ένα ευαίσθητο διαλογισμό πάνω στα θέματα του πρώτου έρωτα, του νοήματος της ζωής και της απώλειας, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους χαμηλούς τόνους και το παράφορο πάθος. Εξαιρετική.

Σαμποτάζ (Sabotage)

Του Ντέιβιντ Άγιερ. Διάρκεια: 109'. Με τους Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ολίβια Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζος Χόλογουέι, Αν Πάρις, Μιρέιλ Ένος, Χάρολντ Περινό, Τζο Μανγκανιέλο, Μαξ Μαρτίνι, Κέβιν Βανς

Η καλύτερη ομάδα δίωξης ναρκωτικών στον πλανήτη δεν είναι αλώβητη, αφότου θεωρείται υπεύθυνη για την εξαφάνιση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από την έφοδο της σε κρησφύγετο ενός πανίσχυρου μεξικανικού καρτέλ. Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται, έκτοτε, στο στόχαστρο των αρχών και ένας ένας χάνει τη ζωή του. Στο πρότυπο των Δέκα Μικρών Νέγρων της Αγκάθα Κρίστι, όλοι είναι ένοχοι ενώ η ομάδα συρρικνώνεται μυστηριωδώς.

Θρίλερ βίαιης δράσης με βαρόνους κοκαΐνης, δίωξη ναρκωτικών, προδοσίες φίλων, εκατομμύρια δολάρια, δολοφονίες undercover αστυνομικών και φυσικά ο μεγάλος Άρνι σε γραφικές ασκήσεις macho γοητείας. Θα μπορούσε να είναι ένα βάναυσο βίντεο από τη δεκαετία του ογδόντα, αλλά έχει περισσότερες τρύπες στην πλοκή από ότι ένα ελβετικό τυρί.

Μαζί ...Με Το Ζόρι (Blended)

Του Φρανκ Κοράτσι. Διάρκεια: 117'. Με τους Άνταμ Σάντλερ, Ντρου Μπάριμορ, Τζεν ΜκΧέιλ, Γουέντι ΜακΛέντον-Κόβεϊ, Τζόελ ΜακΧέιλ, Κέβιν Νίλον, Τζέσικα Λόου, Τέρι Κρους, Μπέλα Θορν, Ζαν Χενρί, Μπράξτον Μπέκαμ

Ύστερα από ένα καταστροφικό ραντεβού στα τυφλά, οι ανύπαντροι γονείς Λόρεν και Τζιμ συμφωνούν σε ένα μόνο πράγμα: δεν θέλουν να ξαναϊδωθούν ποτέ! Όταν όμως οργανώσουν και οι δύο εντελώς τυχαία οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά τους στον ίδιο τόπο, θα οδηγηθούν στο να μοιραστούν μία σουίτα σε ένα πολυτελές θέρετρο για μία εβδομάδα.

Τρίτη ρομαντική κομεντί όπου συμπρωταγωνιστούν οι Άνταμ Σάντλερ και Ντρου Μπάριμορ με φόντο αυτή τη φορά τη Νότια Αφρική. Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών αρκεί για ένα ακόμα συναισθηματικό κοκτέιλ, αλλά αυτό σερβίρεται στο πιο κλισέ καθημερινό ποτήρι. Για να πάρετε μια αίσθηση πού κατευθύνεται η ταινία ακολουθείστε από τη πρώτη κιόλας σκηνή τον ήχο από ένα καζανάκι και την πρωταγωνίστρια να βγαίνει από μα δημόσια τουαλέτα.

Ο Καθρέφτης της Κολάσεως (Oculus)

Του Μάικ Φλάναγκαν. Διάρκεια: 104'. Με τους Κέιτ Σάκοφ, Κάρεν Γκίλαν, Μπρέντον Τουέιτς, Τζέιμς Λάφερτι, Ρόρι Κοχρέιν, Άναλιζ Μπάσο, Γκάρετ Ράιαν

H ιστορία αφορά δύο αδέρφια, την Κάιλι και τον Τιμ, των οποίων οι ζωές άλλαξαν όταν οι γονείς τους δολοφονήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ο Τιμ έχει καταδικαστεί γι’ αυτό το έγκλημα και η αδερφή του προσπαθεί να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες αποδεικνύοντας πως ο πραγματικός δολοφόνος ήταν μία διαβολική υπερφυσική δύναμη που βρίσκεται μέσα σε έναν καθρέφτη.

Αυτή ανεπιτήδευτα τετριμμένη υπόθεση βασίζεται στην έξυπνη ιδέα ότι ο αδελφός και η αδελφή έχουν βιώσει τα ίδια γεγονότα με διαφορετικά μάτια. Ωστόσο ο έντεχνος χειρισμός της διπλής αφήγησης παρελθόντος και παρόντος παραδίδει ανατριχιαστικά μια ταινία απόκοσμης φρίκης, παραλογισμού και μυστικισμού που μπορεί να κάνει τους θεατές της κάπως νευρικούς απέναντι από τους καθρέφτες για λίγες μέρες στη πραγματική ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα