Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Χαμόγελα και ικανοποίηση προκάλεσε στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών η δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την κεφαλαιακή κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών η Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA).

Τα στοιχεία της EBA τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το μεγάλο πανευρωπαϊκό stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ

το 2014, επιβεβαίωσαν, την ισχυρή κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2013 στο 14,4% ενώ της Τράπεζας Πειραιώς στο 13,8%. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του σχετικού δείκτη διαμορφώνεται στο 12,7%. Πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 12,4%, βρίσκεται και η Eurobank.

Σε ότι αφορά την Εθνική σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA ο δείκτης διαμορφώνεται στο 8,6%. Ωστόσο η εικόνα αυτή έχει ήδη αλλάξει καθώς η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης (Πανγαία, Αστέρας κ.α.) με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να φτάσει το 9,2% και σήμερα να προσεγγίζει το 10%.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι το stress test που διενεργεί η BlackRock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιανουαρίου 2014. Δεδομένης την ισχυρής κεφαλαιακής κατάστασης στελέχη τραπεζών αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα