Τα μαζεύουν άρον – άρον για τη Δι@ύγεια

Με βάση την αρχική διάταξη, ήταν στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ.

Πριν από λίγο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναδιατύπωση της ρύθμισης μετά τον σάλο που προκλήθηκε.

Τι γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου

«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται

καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Όπως σημειώνει, «όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα “Διαύγεια”, που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται». «Η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει» αναφέρεται. Μάλιστα, δίδει παράταση στη δημόσια διαβούλεψη, που κανονικά έληγε σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, ως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013. «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα “Διαύγεια”, που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται. »Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει. »Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας. »Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα. »Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της “Διαύγειας” (Ν.3861/2010). »Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος “Διαύγεια” στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις: 1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου. 2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς. »

Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013».

Νωρίτερα, την ουσιαστική κατάργηση της Διαύγειας, κατήγγειλαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγήθηκε δημοσίευμα της «Αυγής» με τίτλο «Οι “διώκτες” της διαφθοράς καταργούν τη “Διαύγεια”», στο οποίο υποστηρίζεται ότι «σε διάταξη σχεδίου νόμου περί ρυθμίσεων και διατάξεων του υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, περνάει ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης από τη δημοσίευση δαπανών, σε φορείς του Δημοσίου, εφόσον το ορίζουν σχετικά στις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν».

Σύμφωνα δηλαδή με το δημοσίευμα, «ο εκδότης μιας πράξης του Δημοσίου μπορεί να αυτοεξαιρείται από τη δημοσίευση της στη Διαύγεια». «H μη δεσμευτική διατύπωση, η οποία δημιουργεί το παράθυρο της “αυτοεξαίρεσης” στην ουσία καταργεί τη Διαύγεια», προστίθετο στο δημοσίευμα.

Με αφορμή το επίμαχο άρθρο στο ΠΑΣΟΚ έκρουσαν τα τύμπανα του πολέμου καθώς ερμηνεύουν την ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως τροποποίηση του πυρήνα αλλά και του πνεύματος του σχετικού νόμου Ραγκούση.

Ειδικότερα, εκτιμούσαν ότι καταργείται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε διοικητικής πράξης στο διαδίκτυο και η σχετική απόφαση επαφίεται στον εκάστοτε συντάκτη. Και αυτό διότι επιχειρείται να αφαιρεθεί η φράση «δεν εκτελούνται (σ.σ. οι διοικητικές πράξεις), εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» και να αντικατασταθεί από άλλη που θέλει τις αποφάσεις του κράτους να «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο … εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και πρώην υπουργοί εξεγέρθηκαν, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα αφήσουν να καταργηθεί η κορωνίδα των νομοθετημάτων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπέρ της διαφάνειας στο Δημόσιο.

Στο θέμα παρενέβη νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μέσω twitter. «Η κυβερνητική τροπολογία, που καταργεί ουσιαστικά την Διάυγεια και πριμοδοτεί την αδιαφάνεια στην Δημόσια Διοίκηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως», ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης στο TWITTER, αναφέρθηκε στην επίμαχη διάταξη με την οποία ουσιαστικά επιχειρείται η κατάργηση της Διαύγειας, γράφοντας «Να το ξεχάσουν!!! Σε νομοσχέδιο που είναι ήδη για διαβούλευση, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης επιχειρεί να καταργήσει ουσιαστικά την Διαύγεια, μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας. Η διάταξη αυτή είναι απαράδεκτη και απλά δεν θα περάσει. Τελεία και παύλα. Αρκετά με τα πισωγυρίσματα!».

Keywords
Τυχαία Θέματα