«Θα στηρίξουμε έμπρακτα την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Στις 13:12 ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Γαλλίας και οι δύο ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις που τους υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι.

Ακολουθούν συνοπτικά οι δηλώσεις Σαμαρά και Ολάντ από το βήμα στο Μέγαρο Μαξίμου:

Αντώνης Σαμαράς: «Σήμερα εγκαινιάζεται ένα

νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Γαλλία είναι πάντα το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης. Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε αναπτυξιακή πολιτική. Η Γαλλία θα μας βοηθήσει στο κτηματολόγιο, αλλά και σε θέματα Υγείας. Σήμερα θα υπογραφεί επίσης μια συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων βιομηχανιών των δύο χωρών. Με εντολή του Γάλλου προέδρου θα έρθει στην Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για να συζητηθεί το θέμα της μετανάστευσης. Θα συζητηθεί η συμμετοχή του γαλλικού ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την πολιτική της Γαλλίας στο Μαλί.

Θα ξεκινήσουμε συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική. Η Γαλλία μας στήριξε ώστε να μπούμε στην Ευρώπη, για να μείνουμε στην Ευρώπη και μας στηρίζει για να βγούμε από την κρίση. Με τη Γαλλία μας δένουν κοινά συμφέροντα. Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ φανερώνει ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα».

Φρανσουά Ολάντ: «Ήρθα για να δείξω τη στήριξη στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Γαλλίας, στις ευτυχισμένες, όπως και στις δυστυχισμένες μας στιγμές. Δεν ήρθα για να πουλήσω εξοπλισμούς -γιατί το άκουσα κι αυτό-, είμαι εδώ για να ενισχύσω το θέμα των επενδύσεων. Και όταν ακούω τους Έλληνες πολιτικούς να μιλούν γαλλικά, πείθομαι. Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει τις θυσίες της Ελλάδας. Έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Στηρίξαμε με τεχνικό τρόπο τις ελληνικές αρχές σε υγεία και τουρισμό, υπογράψαμε συμφωνία για τον τουρισμό. Στηρίξαμε όμως και για τη φορολογία, τους μηχανισμούς ελέγχου, το κτηματολόγιο. Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη δεν μιλάμε μόνο για ρευστότητα, αλλά για ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα.

Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία -και τη δώσαμε-, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα. Ήρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ήρθα με σκοπό να φέρω μήνυμα στήριξης και φιλίας. Τα ενεργειακά κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει».

Τομείς ενδιαφέροντος

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα είχε πολλές οικονομικές ειδήσεις. Ο κ. Ολάντ μίλησε και για διακρατικές συμφωνίες που αφορούν την υγεία, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τους υδρογονάνθρακες και το κτηματολόγιο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γαλλία σε ότι αφορά τη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ. Νωρίτερα παρουσία των κυρίων Ολάντ και Σαμαρά υπεγράφη συμφωνία για τον τουρισμό από την αρμόδια υπουργό, Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΑΟΖ

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε επίσης μία σημαντική δήλωση που αφορούσε την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πετρελαίων, λέγοντας ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια αυτή: «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα, θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε για το θέμα αυτό: «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας…. αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε στην κίνηση της ΑΟΖ με τις σωστές κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον εφοδιασμό Ευρώπης».

Ανεργία

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Ολάντ μίλησε για την ύφεση στην Ελλάδα και την ανεργία των νέων που πλησιάζει το 60%, σημειώνοντας ότι «καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει περάσει τέτοια δοκιμασία» και λέγοντας ότι μόνο με ανάπτυξη θα υπάρξει διέξοδος.

Ο κ. Ολάντ αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα