Θα χάσει 17,5 δισ. ευρώ η Γερμανία με νέο «κούρεμα»

Όπως αναφέρει: «η έκθεση της τρόικας, η διετής παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα κενό της τάξης των 32 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η προοπτική της ανάκαμψης του «Έλληνα ασθενή» διαγράφεται σκοτεινή, παρά τα δύο προγράμματα βοήθειας και τη μερική διαγραφή από τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το 2020 το χρέος θα είναι της τάξης του 120%.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι χωρίς σκληρά μέτρα και «κούρεμα», ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βιωσιμότητα

του χρέους το 2020 δεν θα επιτευχθεί, αλλά ένα νέο «κούρεμα» το αποτρέπει το Βερολίνο. Η Γερμανία μέχρι τώρα έχει δώσει 35,2 δισ. σε δάνεια και εγγυήσεις για την Αθήνα».

Τι θα σήμαινε ένα νέο «κούρεμα» για τη Γερμανία; Σύμφωνα με το Der Spiegel: «Θα πρέπει να παραιτηθεί ενός ποσού κοντά στα 17,5 δισ. ευρώ. Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από την τράπεζα KFW στο πρώτο πακέτο βοήθειας στην Αθήνα και άλλα 10 δισ. από τον EFSF. Όλα αυτά σχετίζονται και επηρεάζουν τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία και την προσπάθεια της χώρας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014».

Την ερχόμενη Τρίτη είναι το επόμενο Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα οριστικό σχέδιο διάσωσης, με την επιμήκυνση και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης.

Και ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται αν αυτή η λύση μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από «αναδιάρθρωση».

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γερμανική καγκελαρία προτίθεται να διαθέσει στην Ελλάδα και τις τρεις δόσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ, ωστόσο θέλει να επιβάλει ένα κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου.

Η Γερμανία πάντως θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα νέο «κούρεμα», γιατί, όπως λέει θα επιβάρυνε τους Γερμανούς φορολογούμενους, και αντιτείνουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι η χρηματοδότηση από περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα