«Τέρμα η πλάκα» με τη Χρυσή Αυγή

Αποστάσεις κρατά το ΠΑΣΟΚ από τη θεωρία των δύο άκρων και τις δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στενούς συνεργάτες του να διαφοροποιούνται. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ καλεί συντονισμένα πλέον τα υπόλοιπα εντός συνταγματικού τόξου κόμματα σε κοινή δράση κατά

της Χρυσής Αυγής.

Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρέπεμπαν αργά χθες το βράδυ στη δήλωση του ίδιου, όταν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ξεκαθάριζε όπως έλεγαν «ότι είναι άλλο πράγμα η Χρυσή Αυγή που ασκεί βία και άλλο όσοι καλλιεργούν την στρατηγική της έντασης». Διαβεβαίωναν δε, ότι σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός συνταγματικού τόξου, σημειώνοντας πως οι προσκλήσεις σε διάλογο και κοινή δράση κατά της Χρυσής Αυγής απευθύνονται και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωσή του, ο κ.Βενιζέλος σημείωνε ότι «η Χρυσή Αυγή έχει ως προτεραιότητά της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση», προσθέτοντας πως «τώρα πλέον έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» και το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί. Ως πρώτο βήμα, τόσο ο ίδιος όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, περιέγραφε την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, και στη συνέχεια παρέπεμπε στην τροποποίηση επί το αυστηρότερο κρίσιμων διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας εντός μηνός, όπως δεσμεύθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Επιτίθετο πάντως και κατά όσων «καλλιεργούν τη στρατηγική της έντασης και περιμένουν να εισπράξουν οφέλη», σημειώνοντας ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Και ενώ σε πρώτη ανάγνωση φάνηκε ως το ΠΑΣΟΚ να υιοθετεί τα περί «στρατηγικής της έντασης» στα οποία αναφέρθηκε χθες ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, δεν υπονόησε όμως σε καμία περίπτωση ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι και το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με το οποίο σημείωνε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για το πώς έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, όμως παραλληλισμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου», διατηρώντας σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενα Λαζαρίδη. Στην ίδια γραμμή, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων διαβεβαίωναν πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη, με την τελευταία να απευθύνει συντονισμένα πλέον πρόσκληση για κοινή δράση με τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου, κατά της Χρυσής Αυγής.

Μετά την πρωτοβουλία του γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα για πρόσκληση των γραμματέων των ΚΟ των άλλων κομμάτων εντός συνταγματικού τόξου στη Βουλή και την αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή με συγκεκριμένο ραντεβού για αύριο το απόγευμα του γραμματέα της Νεολαίας Παύλου Χρηστίδη προς τους «ομολόγους» του των άλλων νεολαιών, τηλεφωνική επικοινωνία με τους γραμματείς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για τον ίδιο λόγο είχε αργά χθες το βράδυ και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος άλλωστε κάνει λόγο για «πολιτική δολοφονία» του Παύλου Φύσσα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, στόχος του ήταν να κινητοποιήσει τα κόμματα, ως πυλώνες της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα, καλώντας τα παράλληλα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη Δημοκρατία, μετά το βαρύτατο πλήγμα που εκτιμά ότι δέχθηκε με τον φόνο του 34χρονου. Η Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε, εκτιμά ότι «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των πρακτικών της, πρέπει, πλέον, να ξεφύγει από το επίπεδο της ρητορικής καταγγελίας και, ενδεχομένως, του “βολέματος” από τις παρενέργειες της δράσης των νεοναζιστών». Καλεί λοιπόν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «τέρμα η πλάκα» με την Χρυσή Αυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα