ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τέλος οι παρατηρητές του ΟΗΕ από την πολύπαθη Συρία. Ο στρατηγός Μπαμπακάρ Γκαγέ αναχώρησε από τη Δαμασκό το πρωί σήμερα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσει τέλος στην προβληματική αυτή αποστολή.

Η αποστολή επισήμως είχε ολοκληρώσει τη θητεία της τα μεσάνυκτα της περασμένης Κυριακής εν μέσω εντεινόμενης βίας και έντασης στις τάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς διίστανται οι απόψεις σχετικά με το πως θα τερματισθεί ο πόλεμος που σήμερα βαδίζει στον 18ο μήνα του.

Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Απρίλιο,

ομάδα περίπου 300 παρατηρητών αναπτύχθηκαν σταδιακά στο έδαφος της Συρίας. Αποτέλεσαν μέρος του σχεδίου έξι σημείων του Κόφι Ανάν που ουδέποτε εφαρμόσθηκε.

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία ουσιαστικά δεν ήταν δυνατή παρά λίγες ώρες γι’ αυτό και από τον Ιούνιο ήδη η ομάδα των 300 είχε αρχίσει να αποψιλώνεται. Την περασμένη εβδομάδα ο Γκαγέ κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι δεν σέβονται και δεν προστατεύουν τους πολίτες.

Και ο Κόφι Ανάν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οδηγήθηκε σε παραίτηση στα τέλη του Ιουλίου καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει διεθνής βούληση ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία.

Τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να διατηρήσουν ένα γραφείο στη Δαμασκό που θα υποστηρίζει την προσπάθεια του διαδόχου του Ανάν, βετεράνου Αλγερινού διπλωμάτη Λχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος μόλις την Παρασκευή δήλωσε «τρομαγμένος» από τις ευθύνες που ανέλαβε. Το γραφείο θα επανδρώσουν 20 με 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών επί πολιτικών, ανθρωπιστικών και στρατιωτικών ζητημάτων.

Γ.Β.

Keywords
Τυχαία Θέματα