ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Εκπνέει σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όσοι επιθυμούν μπορούν έστω και σήμερα να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπουν ακόμα και ποινική δίωξη για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει εντολές στις εφορίες να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να προχωρήσουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων και διάφορων άλλων περιουσιακών στοιχείων. Στόχος μέχρι το τέλος να εισπραχθούν περί τα δύο δις.

ευρώ.

Στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα υπάγονται σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη ρύθμιση:

-Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή  από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

-Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

-Καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.

- Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή . Ο προϊστάμενος εξετάζει το αίτημα και εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση, η οποία αναγράφεται επί της αίτησης ή επισυνάπτεται, ανάλογα με την φορολογική εικόνα και την φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.

-Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

-Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-Στον οφειλέτη που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση:

α)  Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.

β) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.

γ) Δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές π

Keywords
Τυχαία Θέματα