Τα σενάρια, οι εκπλήξεις και οι αστάθμητοι παράγοντες

Σύμφωνα με το Politbarometer του Δεύτερου Προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το 59% των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά που θα βάλει τον σταυρό προτίμησης.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει τις ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι του SPD, που αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός τους, φαίνεται ότι τελικά θα πειστούν να τον

ψηφίσουν. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες, που προηγούνται με μεγάλη διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται ότι έχουν αγγίξει το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης εξαντλώντας την εκλογική τους δυναμική. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους αφού η αύξηση του ποσοστού των πρώτων στις δημοσκοπήσεις συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των δευτέρων.

Από την άλλη πλευρά, η CDU/CSU της Μέρκελ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η σύνθεση του επόμενου συνασπισμού παραμένει ο μεγάλος άγνωστος.

Τα πιο ρεαλιστικά μετεκλογικά σενάρια μιλούν είτε για συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων είτε για σχηματισμό κυβέρνησης των μεγάλων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

«Το γεγονός ότι ο ένας στους δύο ψηφοφόρους εμφανίζεται αναποφάσιστος δεν σημαίνει ότι αδυνατεί να καταλήξει στο κόμμα που θα ψηφίσει, αλλά κυρίως ότι προβληματίζεται για το ποια θα είναι η ιδανικότερη σύνθεση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού», παρατηρεί ο Γιόχιμ Στόλτενμπεργκ σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην Berliner Morgenpost.

Η αβεβαιότητα ενισχύεται και από άλλους μάλλον απρόβλεπτους παράγοντες. Ο ένας είναι το πραγματικό ποσοστό που θα λάβει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία». Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους πολεμίους του ευρώ σε ένα ποσοστό γύρω στο 3% (το όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή είναι 5%). Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά απρόβλεπτο το μετεκλογικό τοπίο είναι οι συνέπειες από την πρόσφατη τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Για πρώτη φορά οι «πλεονασματικές έδρες» θα ενσωματώνονται στον αριθμό των εδρών που κερδίζει ένα κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του. Δεν θα είναι δηλαδή «πλεονασματικές». Ο μεγάλος χαμένος από την εξέλιξη αυτή είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ που μέχρι τώρα «έκλεβαν» το μεγαλύτερο αριθμό πλεονασματικών εδρών.

Επίσης, τελείως διαφορετικό θα είναι το μετεκλογικό τοπίο, εάν στη νέα Βουλή μπουν τέσσερα κόμματα (CDU/CSU, SPD, Αριστερά και Πράσινοι) χωρίς τους Φιλελεύθερους –που οριακά αγγίζουν το 5%- ή εάν κάνουν την έκπληξη οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δίνει στην CDU/CSU 41%, στο SPD 22%, στους Πράσινους 11%, στην Αριστερά 10%, στους Φιλελεύθερους το οριακό 5%, ενώ στους Πειρατές και την Εναλλακτική από 3%, που δεν αρκεί για να μπουν στη Βουλή.

Αυτό το αποτέλεσμα ρεαλιστικά βγάζει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, καθώς το 46% των κομμάτων του σημερινού συνασπισμού δεν αρκεί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κάθε ποσοστιαία μονάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ σχεδόν κανένα σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πέντε γερμανικών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων

Χριστιανοδημοκράτες: από 39% έως 41%

Σοσιαλδημοκράτες: από 23% έως 26%

Φιλελεύθεροι: από 5% έως 6%

Αριστερά: από 8% έως 10%

Πράσινοι: από 11% έως 12%

Πειρατές: από 2% έως 3%

Εναλλακτική για τη Γερμανία: από 1% έως 4%

Keywords
Τυχαία Θέματα