Τα πρώτα «κρας- τεστ» για την οικονομία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Επιχειρώντας να δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα του και έναντι των πιστωτών ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσω το έργο του Γιάννη Στουρνάρα χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία. Καλή είναι η Τρόικα όταν μας δίνει ένα "μπούσουλα" αλλά εμείς αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε ως χώρα. Να προσέξουμε τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά. Όλοι έχουμε καταλάβει τις συνέπειες

τις ύφεσης, αλλά σε αυτό το υπουργείο πρέπει να κοιτάμε και τα νούμερα. Πρέπει να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς. Πρέπει να ισορροπήσουμε. Και η Αριστερά πρέπει να κοιτά τα νούμερα στον προϋπολογισμό, αλλά και η Δεξιά πρέπει να κοιτά τις ανάγκες των νοικοκυριών».

Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εκεί που είμασταν πριν δύο χρόνια. Από φέτος για πρώτη φορά το εισόδημα του πολίτη θα βελτιωθεί. Αφήνουμε πίσω τον φαύλο κύκλο και μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας, η ανάκαμψη έρχεται. Έχουμε ακόμη πρόβλημα όμως. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας» τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Η πρώτη γνωριμία του Γκίκα Χαρδούβελη με τους ομολόγους του της ευρωζώνης θα γίνει στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου.

Το πρώτο του ραντεβού με την τρόικα αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Ως τότε θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ, το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και το θέμα του αιγιαλού που ήδη συγκεντρώνει αντιδράσεις.

Πρώτος στόχος οι δόσεις ύψοους 2 δις. ευρώ (1+1 δις) ως το τέλος Ιουλίου.

Ακολουθεί το καυτό Φθινόπωρο όπου εκτός από τη διαπραγμάτευση για το χρέος σειρά έχουν σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο (αναμένεται αυτή την εβδομάδα από το ΔΝΤ) οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα του 2015 (παράταση έκτακτης εισφορας κλπ. ) το νέο Ασφαλιστικό και το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών.

Ενόψει βεβαίως των σκληρών διαπραγματεύσεων και οι δανειστές από την πλευρά τους, δια της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέλησαν να δώσουν το δικό τους στίγμα: Είναι εμφανές πως εκείνο που …σχεδόν απαιτούν είναι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, προεξάρχοντος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Αν μη τι άλλο στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -που επιφύλασσε σκληρές απαιτήσεις προς την ελληνική πλευρά- υπάρχει και η παραδοχή πως «οι φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και οι δαπάνες έχουν ήδη συμπιεστεί», ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αξιοσημείωτες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως το 2016.

Ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ για τη χώρα μας Πόλ Τόμσεν παρουσιάζοντας την έκθεση αναγνώρισε ότι «οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί» και πρόσθεσε: «Θεωρώ σωστό τον μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωσή τους. επομένως, είναι κάτι που θα το υποστήριζα σθεναρά, αλλά βέβαια πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει να εξεταστεί η δυνατότητα μείωση του υψηλού συντελεστή φορολογίας, σε περίπτωση υπέρβασης των φετινών στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα