ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την κατάργηση από το 2013 των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και τους πρόσθετου αφορολογήτου ορίου για κάθε προστατευόμενο τέκνο αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο.

Στη θέση τους θα θεσπιστεί ένα νέο επίδομα που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά

κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.

Πάντως τα ποσά που θα λαμβάνουν οι νέοι δικαιούχοι θα φορολογούνται, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογεί τα επιδόματα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το δημοσιονομικό όφελος από τη φορολόγηση των επιδομάτων υπολογίζεται σε 427 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 χωρίς τα νέα επώδυνα μέτρα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα διαμορφώνονταν το επόμενο έτος σε 49,1 δισ. ευρώ αλλά με την επιβολή των μέτρων περιορίζονται στα 46,7 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ λιγότεροι φόροι.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των σκληρών μέτρων και ειδικά των περικοπών στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία πλεονάσματος ύψους 4,1 δισ. ευρώ το 2013 στα ασφαλιστικά Ταμεία έναντι ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν. Ενδεικτικό των επιπτώσεων που θα έχουν τα νέα μέτρα είναι ότι το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι «η εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στον τομέα των δαπανών θα επιβαρύνει σημαντικά τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προβλέψεις των εσόδων».

Ειδικότερα για το 2013 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, (μετά τη μείωση επιστροφών) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 46,7 δισ. ευρώ. Εάν δεν εφαρμοσθούν τα νέα μέτρα, τα έσοδα θα αυξηθούν στα 49,1 δισ. ευρώ, όταν για φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 48,9 δισ. ευρώ. Η αρνητική επίπτωση από τα νέα μέτρα οφείλεται κυρίως, στη μείωση των άμεσων φόρων κατά 1,47 δισ. ευρώ, εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις. Η μείωση της κατανάλωσης και του ύψους των μισθών και συντάξεων θα επηρεάσει σημαντικά και τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι προβλέπονται να ανέλθουν σε 25,19 δισ. ευρώ μειωμένοι κατά 1 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών και ιδιαίτερα του ΠΔΕ αναμένεται ότι θα διατεθούν 6,85 δισ. ευρώ έναντι 7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν για το 2013 χωρίς την υιοθέτηση των νέων μέτρων και 7,3 δισ. ευρώ το 2012. Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 45,29 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες χωρίς την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων. Σε ό,τι αφορά το κονδύλι των μισθών και των συντάξεων εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στα 18,2 δισ. ευρώ από 20,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται για φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα