Σ.Χ.ΤΑΓΚΑΣ

Η διελκυστίνδα του «νέου κουρέματος»

Είναι γεγονός, ότι με τον καιρό πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα, τόσο, στον διεθνή, όσο, στον εγχώριο τύπο για νέο… «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Έτσι, μέσα απ’ αυτά (τα δημοσιεύματα), καταδεικνύεται με περίσσια σαφήνεια ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή και διάσταση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την μία πλευρά και Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη. Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, πληροφορίες το Δ.Ν.Τ επιθυμεί σφόδρα μια «νέα αναδιάρθρωση» (η οποία, ασφαλώς, θα συνοδευτεί και με νέα

μέτρα), ενώ, η Ε.Ε το αρνείται. Αρκετά, μάλιστα, δημοσιεύματα αναλύουν ή εκτιμούν ότι το Δ.Ν.Τ μέσω, βεβαίως, του εκπροσώπου του Π. Τόμσεν, σκοπίμως, επιπροσθέτει «εμπόδια» στην ελληνική κυβέρνηση για να μπλοκάρει, τρόπον τινά, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να αναγκάσει, έτσι, τα «κέντρα των αποφάσεων» να οδηγηθούν αναπόφευκτα σε «νέο κούρεμα» του χρέους…

Ειλικρινώς, πράγματι, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όλα αυτά αποτελούν «αλήθεια» ή ενέχουν «σκοπιμότητες» στο πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και γεωπολιτικού παιχνιδιού που, συνεχώς, κλιμακώνεται και εξελίσσεται. Τούτο η εξέλιξη και μόνο η εξέλιξη του των πραγμάτων θα το δείξει. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι αν και όποτε τεθεί ζήτημα «νέου κουρέματος» αυτό οφείλει να συνοδευτεί με επιπλέον «νέα μέτρα» (!), και τούτο, διότι, αν δεν συμβεί αυτό, και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πάνω – κάτω πρόβλημα θα σπεύσουν να απαιτήσουν και αυτές –χαλαρά στην διάθεση και το πνεύμα- κούρεμα του χρέους τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις…

Ήγουν: θα σταλεί, έτσι, ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τίποτε δεν χαρίζεται, τίποτε δεν δωρίζεται. Αντιθέτως μάλιστα : θα πρέπει να γίνουν… «νέες θυσίες» και στις θυσίες αυτές θα «πρωτοστατήσει» ξανά ο λαός : μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν και πάλι το… μάρμαρο. Και όλα αυτά θα συμβούν, ενώ, και η νέα χρονιά –το 2013 δηλαδή- αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ύφεσης. Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι σ’ αυτή την περίπτωση –και αν το σενάριο εξελιχθεί τόσο αρνητικά όσο θεωρείται- τα πράγματα για την ελληνική οικονομία αναπόφευκτα θα χειροτερέψουν κατά πολύ. Όθεν: η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν και πρέπει να κινηθούν, σχεδόν, αστραπιαία, προκειμένου, αφενός να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα και, αφετέρου, με σθεναρότητα και συνέπεια να αποτρέψουν με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο…

Keywords
Τυχαία Θέματα