Τα μηνύματα του Βούτση

Καταρχάς, το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε προβληματισμένο με τις διαστάσεις βεντέτας που έχει προσλάβει η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το κανάλι Mega, αν και υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του κόμματός του να αντιδράσει σε δημοσιεύματα και σκίτσα. Ερωτηθείς σχετικά αν πιστεύει ότι η εικόνα βεντέτας κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βούτσης επισήμανε

ότι «ως βεντέτα είναι κακό για εμάς, τη Δημοκρατία και όλους γενικότερα». «Ως σταθερή πολιτική όμως, για να τεθούν τα πράγματα πάνω στο τραπέζι και να ξέρουν όλοι για τι ακριβώς μιλάμε, σε συνθήκες κρίσης και Μνημονίου, είναι απολύτως σωστό», συνέχισε.

Στη συνέχεια, όταν αναφερόταν στις «θετικές διεργασίες» που βλέπει εντός της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζει τα δύο αυτά κόμματα σαν να είναι… ίδια. Και αναγνώρισε ότι όντως, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται πολύ εγγύτερα στην Κουμουνδούρου από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. «Όχι, δεν είναι το ίδιο», παραδέχθηκε, ενώ ομολόγησε επίσης ότι παρά τις τεράστιες διαφορές των δύο κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει την κουβέντα περί συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, για να φαίνεται ότι… έχει συμμάχους. «Αν την είχαμε κόψει (σ.σ. τη σεναριολογία για συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες), να ξέρετε τόσο καιρό, θα είχαμε οδηγήσει έναν ολόκληρο κόσμο -εννοώ και οπαδούς αυτού του κόμματος, που είναι σταθερά αντιμνημονιακοί με διαφορετικό πρόσημο από το δικό μας, αλλά όχι χρυσαυγίτικο-, στην “αγκαλιά” του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, όπως ενδεχομένως να οδηγηθούν μερικοί βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από αυτή τη διεργασία, ενδεχομένως από αυτό το χώρο που τον ονομάζει κανείς “λαϊκή δεξιά” κ.λπ. και αναπαιδαγώγηση, μπορεί να υπάρξει και μια θετική στάση σε κρίσιμες στιγμές. Και αυτό το χρειαζόμαστε. Τέρμα το καλαμπούρι που μας έλεγαν ότι “δεν έχετε κανένα. Πηγαίνεε βρείτε τα ή εξαφανιστείτε”. Θα βρούμε σ’ όλο το πολιτικό σκηνικό ανοχές, συναινέσεις και κάποια στιγμή και ψήφους στήριξης μέσα στη Βουλή. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε».
Από την προτελευταία πρόταση του Νίκου Βούτση βγαίνει άλλη μία είδηση: ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα αλλά η συγκρότηση κυβέρνησης με ένα άλλο κόμμα είναι δύσκολη ή αδύνατη, τότε η Κουμουνδούρου θα ψάξει για «ψήφους στήριξης» -δηλαδή για ψήφους ανοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα