Τα γενέθλια της Ελένης Καραΐνδρου

Η Ελένη Καραΐνδρου γεννήθηκε στο Τείχιο της Φωκίδας. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και Ιστορία και αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης σπούδασε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στη Schola Cantorum και εθνομουσικολογία στο École pratique des hautes études στο Παρίσι, από το 1967 έως το 1972.

Από το 1972-75, εργάστηκε σαν ερευνήτρια Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης και Παράδοσης στο Παρίσι, ενώ στην περίοδο αυτή έγραψε και ηχογράφησε τραγούδια, πολλά από τα οποία ερμηνεύθηκαν από

Έλληνες τραγουδιστές.

Από τα πρώτα έργα της ξεχωρίζει το άλμπουμ «Η Μεγάλη Αγρυπνία», σε ποίηση του Κ.Χ. Μύρη και ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Η Ελένη Καραΐνδρου επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1976, ίδρυσε το Εργαστήρι Μουσικής Προφορικής Παράδοσης στην Αθήνα ενώ συνέχισε να εργάζεται για τη διατήρηση της μουσικής της πατρίδας της και ως ραδιοφωνική παραγωγός.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα -και στο εξωτερικό- μέσα από τις μουσικές της για κινηματογραφικές ταινίες. Συνολικά έχει γράψει μουσική για 20 ταινίες, εκ των οποίων έξι του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Ο μελισσοκόμος, Τοπίο στην Ομίχλη, Ταξίδι στα Κύθηρα, Το μετέωρο βήμα του πελαργού, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Μια αιωνιότητα και μια μέρα).

Εξίσου παραγωγική είναι και η δουλειά της στο θέατρο, καθώς έχει γράψει μουσική για 40 θεατρικά έργα και έχει συνθέσει μουσική για τηλεοπτικές ταινίες και σειρές.

Η καλλιτεχνική της πορεία της είναι γεμάτη με βραβεία και επαίνους. Ανάμεσα τους το κρατικό βραβείο μουσικής το 1998 για το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», το έπαθλο Δημήτρης Μητρόπουλος το 1997 για τη μουσική της για το θέατρο, το Βραβείο Fellini 1992 από το Europa Cinema (Ιταλία), κρατικά βραβεία μουσικής (1983και 1987) για τα πρωτότυπα έργα της «Ο μελισσοκόμος» και «Η τιμή της αγάπης» και δύο βραβεία μουσικής από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1986 και 1982) για τη μουσική της στις ταινίες «Καλή πατρίδα σύντροφε» και «Ρόζα». Έχει στο ενεργητικό της 23 άλμπουμ και από το 1991 ηχογραφεί αποκλειστικά για την ECM.

Keywords
Τυχαία Θέματα