Τα «κρυφά» κονδύλια των Προέδρων της Βουλής

Μεσούσης της βραχύτατης συζήτησης των νέων δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση επέλεξε, ως επικοινωνιακή στρατηγική, να ανασύρει θέμα με τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής.

Το εργασιακό status των υπαλλήλων της Βουλής αναμφίβολα προκαλεί την κοινή γνώμη. Όμως το ίδιο και περισσότερο προκαλούν την κοινή γνώμη προνόμια όπως αυτά των βουλευτών που πολλάκις έχουν διεξοδικά

δημοσιοποιηθεί. Αντιθέτως, ελάχιστες είναι, μέχρι σήμερα, οι αναφορές στα προνόμια των Προέδρων της Βουλής.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο φιλοξενήθηκαν στον Τύπο εκτενή ρεπορτάζ για τα χρυσά προνόμια των Προέδρων της Βουλής. Ιδίως για τα πολυτελή αυτοκίνητα που παρέχει η Βουλή ακόμη και σε πρώην προέδρους, όπως στην περίπτωση του Φίλιππου Πετσάλνικου για τον οποίο αναφέρεται ότι του παραχωρήθηκε ένα πολυτελές VOLVO S60 από αυτά που η Βουλή έχει με τη μέθοδο leasing και παρέμειναν στα αζήτητα, 30 τον αριθμό, επειδή κάποιοι βουλευτές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Στην αιχμή βρίσκονται εξάλλου προνόμια όπως αυτά που σχετίζονται με τη δυνατότητα να διατηρεί γραφείο σε κτήριο του κοινοβουλίου ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής ή και προνόμια όπως αυτά που αφορούν στη δυνατότητα ενός γραφείου πρώην Προέδρου Βουλής να απασχολεί μέχρι 10 υπαλλήλους.

Όλα αυτά είναι πράγματι στοιχεία «εκκωφαντικής» και «εξόφθαλμης» προκλητικότητας ιδίως σε μια περίοδο που η Ελλάδα βιώνει τις δραματικές συνέπειες μιας ακόμη πολυετούς οικονομικής κρίσης. Κάποτε όμως θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει η συζήτηση για το σοβαρότερο, για το προκλητικότερο, για το πιο μεγάλο προνόμιο που μπορεί να έχει ο Πρόεδρος μιας Βουλής η οποία καθημερινά επικυρώνει μέτρα δυσβάσταχτα για τους πολίτες. Ο λόγος για τη δυνατότητα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής να υπογράφει αποφάσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται άμεσα με το δημόσιο χρήμα.

Το αυτοδιοίκητο της Βουλής ήταν εκείνο που επί σειρά ετών επέτρεπε στον εκάστοτε Πρόεδρο να διαχειρίζεται εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Βουλής και να υπογράφει επιδόματα ή χορηγίες τα οποία ως επί το πλείστον έμεναν στο σκοτάδι. Τελευταία παραδείγματα η απόφαση του πρώην Προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, να υπογράψει μετεκλογικό επίδομα 1.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους της Βουλής. Χίλια ευρώ για αυτούς που θα εργάζονταν περισσότερο λόγω νέας βουλευτικής περιόδου αλλά και εκείνους που δεν θα έκαναν τίποτε περισσότερο από αυτά που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά.

Λίγους μήνες νωρίτερα από την αποκάλυψη για το «μετεκλογικό» επίδομα με υπογραφή Πολύδωρα, είχε αποκαλυφθεί η με συνοπτικές διαδικασίες απόφαση του Φίλιππου Πετσάλνικου να επιχορηγήσει η Βουλή την ολοκλήρωση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο. Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που βρίσκεται στην Καστοριά, την εκλογική περιφέρεια του κ. Πετσάλνικου, χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής που επίσης έχει δικό του προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ποτέ αναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος της Βουλής και μόλις πρόσφατα μετά από πληθ

Keywords
Τυχαία Θέματα