Πολιτικός πόλεμος για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Περισσότερες από 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχει εκδώσει από τις εκλογές μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και να αποφύγει τις αντιδράσεις της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποδέχθηκαν -όχι πάντως πανηγυρίζοντας- την επιλογή του

Μεγάρου Μαξίμου, ο προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών είναι ισχυρός. Από τη μία είναι και οι ίδιοι ανακουφισμένοι, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων ακόμη περισσότερο, που δεν βρίσκονται αντιμέτωποι άμεσα με ένα ακόμη δύσκολο νομοθετικό πακέτο, από την άλλη κατανοούν ότι η χρήση τέτοιων μεθόδων αυξάνει την εικόνα απονομιμοποίησης της Βουλής.

Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη γνώση ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν δυσμενέστερες εκδοχές όσων ψηφίστηκαν προ ημερών με το πολυνομοσχέδιο, θα δοκίμαζαν ισχυρά τις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Αντιθέτως, εκτιμούν πώς όταν εντός των επόμενων τριών μηνών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, έρθουν στη Βουλή το κλίμα θα είναι θετικότερο αφού θα έχει εκταμιευθεί η δόση ενώ τα μέτρα θα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, συνεπώς η ψήφισή τους θα είναι (;) πιο εύκολη.

Την ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Οξύτατες εκφράσεις υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η Βουλή εξορίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας «δεν πρόκειται απλά για μία εκτροπή. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με παραχάραξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με σταδιακή μετατροπή της χώρας σε μια άλλη χώρα».

Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης. «Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τη ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων λόγω απόκλισης από τους στόχους, νομοτελειακή συνέπεια ενός προγράμματος κτισμένου επίτηδες για να αποτύχει, η κυβέρνηση τίθεται ουσιαστικά υπό επιτροπεία και το Κοινοβούλιο υπό περιορισμό».

«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιδιώκει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται «με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης» σε κάθε χώρο εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την κατάργηση των «μνημονίων διαρκείας».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Τι προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, την έγκριση και το χρόνο ισχύος τους;

«Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβλη

Keywords
Τυχαία Θέματα