Τα κρίσιμα 24ωρα της Αθήνας μέχρι… τα επόμενα «δώρα» του Σόιμπλε

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αμέσως μετά έρχεται ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα κομίζοντας τα δικά του δώρα… Και κατόπιν η τρόικα δίνει …«μπόνους» την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ήδη όπως όλα δείχνουν προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

ανάμεσα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου.

“Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε τηλεδιάσκεψη στις 24 Ιουλίου, προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα”, ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Βάσει των όσων είχαν αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου, η Ευρωζώνη θα καταβάλλει ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, στα πλαίσια συνέχισης της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Από το ποσό των 3 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, Ιουλίου, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αρχές Αυγούστου η Ελλάδα θα λάβει και το μερίδιο της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πριν όμως φτάσουμε εκεί και λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ελληνικό έδαφος θα πατάει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με φόντο τις γερμανικές εκλογές ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε φέρνει δώρα στις βαλίτσες του… όχι κάποιας ιδιαίτερης αξίας, αλλά οπωσδήποτε σημαντικά.

Θα συσταθεί με τις ευλογίες του εκ Βερολίνου ορμώμενου υπουργού το Αναπτυξιακό Ταμείο που πέρα από τα έργα υποδομών και τους εξαγωγείς θα έχει ως στόχος του να δίνει βοήθειες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το Βερολίνο έχει αποφασίσει να βάλει στο Ταμείο τα …πρώτα 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα πέσει επί τάπητος και το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μετά το πέρας του επόμενου καλοκαιριού: Από τον Αύγουστο του 2014 τα χρήματα του δανείου «σώνονται» και θα χρειαστεί νέα βοήθεια.

Η Αθήνα προτείνει μία λύση που δεν θα αναγκάσει το Βερολίνο να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη: Αυτή την στιγμή «περισσεύουν» 13 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση. Η Ελλάδα θέλει να πάρει το πράσινο φως ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα και για άλλες ανάγκες της από το επόμενο καλοκαίρι και μετά. Αυτό δεν χαλάει την «μαγιά»» του Βολφγκανγκ Σοιμπλε που έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στις γερμανικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα