Τα κατά ΠΑΣΟΚ προβλήματα λειτουργίας της κυβέρνησης

09:26 5/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διαβεβαιώνει ότι η προχθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών ήταν αφιερωμένη στις εκκρεμότητες της χώρας σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει αφήσει κατά μέρος τις αιτιάσεις του περί ανάγκης βελτίωσης της λειτουργίας

της κυβέρνησης. Το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς άλλωστε στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως λίγες ώρες νωρίτερα στην Ιπποκράτους και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει την έγκριση του οργάνου να θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Πού όμως εντοπίζει την «κακή» λειτουργία της κυβέρνησης; Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πολλές φορές στηλιτεύσει το γεγονός ότι πολλές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς και άλλες των υπουργείων, έρχονται στη Βουλή ή τη δημοσιότητα, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα ενημέρωση -πολλώ δε μάλλον συζήτηση- των δύο άλλων εταίρων, με αποτέλεσμα εκείνοι να αιφνιδιάζονται και παράλληλα να παρατηρούνται πολλές γραμμές στο εσωτερικό των ΚΟ τους. Έπειτα, το γεγονός ότι συχνά «αγνοούνται» οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έχει ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρό του, ενώ το ότι ενίοτε «χρησιμοποιείται» η τρόικα, ως εκείνη που αντιδρά σε αυτές, τον έχει κάνει έξω φρενών.

Μία ακόμα πιο γενική διαπίστωση έκανε χθες ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη εμπειρία» τρικομματικής κυβέρνησης, παρατήρησε ότι τόσο ο καταστατικός χάρτης της χώρας όσο και ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχουν προνοήσει απολύτως για το πώς μπορεί να λειτουργήσει. «Δεν είναι τυχαίο ότι, από την ημέρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έχει συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όχι περισσότερο από τρεις φορές», είπε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται τις περισσότερες φορές από ένα άτυπο όργανο, το συμβούλιο των αρχηγών, παρουσία συνήθως του υπουργού Οικονομικών. Παρατήρησε λοιπόν, μεταφέροντας σκέψεις που μοιράζεται με πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, ότι «στον βαθμό που δεν έρχονται τα νομοσχέδια προς συζήτηση σε υπουργικό συμβούλιο, είναι δύσκολο να διατυπωθούν οι απόψεις ή να ασκηθεί μία γόνιμη και δημιουργική κριτική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, ο κύβος θεωρείται πως έχει ήδη ριφθεί. Τόσο η θέσπιση κανόνων στη λειτουργία της κυβέρνησης, όσο η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και ο ανασχηματισμός, θεωρούνται απαραίτητα και θα τεθούν. Σύντομα…

Keywords
Τυχαία Θέματα