Τα «γενέθλια» του Μάνου Λοΐζου

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια (ή κατ΄άλλους στη Λάρνακα και λίγο αργότερα μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής).

Ο πατέρας του, Ανδρέας Λοΐζου ήταν κάτοικος των Αγιών Βαβατσινιάς στη Λάρνακας της Κύπρου και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο.

Το ταλέντο και η έφεση στη μουσική φάνηκε από νωρίς στην ηλικία των επτά ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά

κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.

Όταν αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκαταλείπει για να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για σύντομο χρονικό διάστημα φοιτά και στην Σχολή Βακαλό όπου σπουδάζει ζωγραφική.

Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται άλλοτε σαν σερβιτόρος, άλλοτε σαν γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε σαν μουσικός σε μπουάτ για να καταφέρει να επιβιώσει.

Πολιτικά ήταν ενταγμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στα τέλη του 1961 αρχές του 1962 συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία συγκρότησης του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής.

Την άνοιξη του 1962 επιλέγεται από τον Μίκη Θεοδωράκη σαν διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης.

Μέσω της Διδώς Πετροπούλου, η οποία εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και τον συστήσει στον Μίμη Πλέσσα, ο Μάνος Λοΐζος κάνει τον πρώτο του δίσκο στη δισκογραφική εταιρεία Φιντέλιτυ.

Το 1962 ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι «Το τραγούδι του δρόμου» σε στίχους Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία από τον Γιώργο Μούτσιο. Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λύμνου. Μαζί της αποκτά και μία κόρη, τη Μυρσίνη.

Στη Χούντα

Τον Σεπτέμβριο του 1967, αφού είχε επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών, φεύγει για την Αγγλία. Επιστρέψει στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το 1971 γνωρίζει την δεύτερη σύζυγό του την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.

Το 1972 θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας.

Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου συλλαμβάνεται στο σπίτι του στο Χολαργό και κρατείται για δέκα ημέρες. Το 1978 παντρεύεται τηΔώρα Σιτζάνη και την ίδια χρονιά γίνεται πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος.

Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξιδεύει στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Στις 8 Ιουνίου του 1982 παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται για ένα μήνα σε νοσοκομείο.

Τον Αύγουστο ταξιδεύει για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου παθαίνει δεύτερο εγκεφαλικό και πεθαίνει δέκα ημέρες αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982.

Ο τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη» σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα