Τα e-mail Παπανδρέου «αρρωσταίνουν» τον Βενιζέλο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο e-mail αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα βρει τον τρόπο να στηρίξει την παράταξη με πολύ καθαρό τρόπο. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου πάντως, μιλούν για επικοινωνία του νυν με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ.Παπανδρέου

του διεμήνυσε πως δεν θα μπορούσε να παραβρεθεί στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ελιάς.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει την κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το μαλακό υπογάστριο του πολιτικού συστήματος και πως το πρόβλημα τη Δευτέρα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννάνε οι κότες.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι πολίτες με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές θα δώσουν ώθηση στη συγκρότηση της κεντροαριστεράς της ευθύνης μετά τις εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δείτε - είπε - τι γίνεται με την πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ, τους ακροδεξιούς στην Ολλανδία και τους ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία.

Γλαφυρός ο Βενιζέλος στην Guardian

Με αφηγηματικό λόγο διηγείται τα όσα συνέβησαν το βράδυ των Καννών και ευρύτερα την εποχή του δημοψηφίσματος που δεν έγινε στην χώρα μας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στην Guardian, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θυμάται το δείπνο των τεσσάρων, όπου κανείς δεν έφαγε...

Έτσι ακριβώς ξεκινά το κείμενο που υπογράφει η Έλενα Σμιθ : «Ήταν ένα δείπνο που κάθονταν μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες, κανείς δεν μίλησε και κανείς δεν έφαγε. Καθήμενοι με τα κρυστάλλινα ποτήρια και τις ακριβές πορσελάνες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος ομόλογός της Νικολά Σαρκοζί, στραβοκοίταζαν τους δύο άνδρες απέναντί τους, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού», γράφει η δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για δύο ηγέτες παγιδευμένους στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη και ένα «δείπνο έκτακτης ανάγκης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011. «Ήταν μία καθοριστική στιγμή στην οποία θα μπορούσε να διαλυθεί η ευρωζώνη, το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην καταστροφή», συνεχίζει.

«Όλα τα χρόνια την ευρωπαϊκής μου πορείας δεν είδα ποτέ μία τέτοια “αντιδιπλωματική” συμπεριφορά», λέει δυόμιση χρόνια μετά το συμβάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τότε, υπογραμμίζοντας το «εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ πολύ επιθετικό κλίμα».

Στο τραπέζι κάθονταν ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος να συζητήσουν την κρίση χρέους της Ελλάδας. Στο κείμενο της κ.Σμιθ, σημειώνεται πως τα δραματικά γεγονότα εξελίχθηκαν μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε την απόφασή του να γίνει δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους της βοήθειας και του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Σημειώνει δε, πως επρόκειτο για μία πρόταση που ανακοινώθηκε πριν την μάθουν οι έκπληκτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ενώ μήνες διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους πιστωτές σε επίπεδο ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, συνετάρασσαν όλη την Ευρώπη. «Πολλοί φοβήθηκαν ότι το δημοψήφισμα θα βυθίσει την ήπειρο σε πλήρες χάος σε μια εποχή όπου το χρέος έπνιγε την Ιταλία και φαινόταν σαν να επρόκειτο να πνίξει και την Ελλάδα. Το Βερολίνο και το Παρίσι, είχαν ήδη συμφωνήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που είχε δοθεί ποτέ σε χώρα και μόλις οι δύο ηγέτες άκουσαν την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, βγήκαν από τα ρούχα τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Σαρκοζί ήταν πολύ εκνευρισμένος», θυμάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή μιλούσε ασταμάτητα. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη αλλά το μήνυμά της ήταν σαφές: Ή ακυρώνεις το δημοψήφισμα ή το κάνεις με το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στο ευρώ και ύστερα από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε στην νέα μορφή βοήθειας του προγράμματος διάσωσης που είναι το κούρεμα". Φανταστείτε τη αντίδραση των αγορών. Σε τρεις μέρες θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την καταστροφή. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί αυτό θα σήμαινε την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες", υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, επιμένοντας ότι το δημοψήφισμα θα γινόταν υποτίθεται για το πρόγραμμα λιτότητας και το αν ήταν "καλό ή κακό” και ποτέ δεν θα γινόταν με το ερώτημα της παρουσίας της Ελλάδας στο ευρώ», σημειώνει.

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι φοβούμενη τα χειρότερα η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μείνει και να εξετάσουν μαζί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup τότε Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Παρόντες θα ήταν και οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, "σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «ναι»". Μέχρι τώρα κανείς από όσους βρέθηκαν σε αυτό το δείπνο δεν είχαν μιλήσει, εκτός από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος έγραψε για το περιστατικό σε βιβλίο του. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου ήλπιζε ότι το δημοψήφισμα θα φέρει την συναίνεση σε μια χώρα που σπαράσσονταν από διαφωνίες σχετικά με το «επώδυνο φάρμακο» που την ανάγκαζαν να πάρει. «Υπό την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας αναγκάστηκε (ο Παπανδρέου) να εγκαταλείψει την ιδέα και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έχασε την θέση του από την κρίση, αφού αντικαταστάθηκε από τον τεχνοκράτη τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο», γράφει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο βιβλίο El Dilemma, του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Λουίς Θαπατέρο, όπου μιλώντας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάνει λόγο για έναν ευμεγέθη άνδρα που όταν αναφέρεται στα περιστατικά των Καννών ...χλομιάζει, αφού όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα ο κ.Παπανδρέου δεν του είχε πει τίποτα για τα σχέδιά του περί δημοψηφίσματος. «Δεν μου είπε τίποτα επειδή ήξερε ότι θα ήμουν εναντίον», σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος, που στην αρχή υποστήριξε την ιδέα καθώς δεν ήθελε να βαθύνει το χάσμα στο κυβερνητικό κόμμα, αλλά όταν ένα e-mail από τον κ.Παπανδρέου τον έκανε να καταλάβει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει κανέναν από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο υπουργός Οικονομικών αρρώστησε και μπήκε στο νοσοκομείο από το άγχος... «Ήταν άλλο πράγμα το γεγονός ότι δεν με είχε ενημερώσει και εντελώς άλλο ότι δεν το είχε πει στην Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», σημειώνει. «Τι θα συμβεί αν χάσουμε;», του είπα: «Είσαι καλά, ανακοινώνεις αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν σκέφτηκες γι αυτό πριν;», για να συνεχίσει την εξιστόρησή του, τονίζοντας ότι «ένοιωσα τόσο άρρωστος όταν διάβασα το mail που πήγα στην κλινική στις 4 το πρωί»...

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις 06:30 χτύπησε το τηλέφωνο του Ευ. Βενιζέλου και στην άλλη πλευρά της γραμμής ήταν ο Σαρκοζί, ακολούθησε ο Όλι Ρεν και μετά ο Γιούνκερ, που ήθελαν όλοι να μάθουν τη συμβαίνει. «Δεν υπήρχε άλλη λύση, έπρεπε να πετάξω στις Κάννες με τον Παπανδρέου», αναφέρει στην Βρετανίδα δημοσιογράφο ο Ευ. Βενιζέλος. «Σαν υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επόμενη μέρα οι Έλληνες ξυπνούσαν με αβέβαιο το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη, αυτό θα προκαλούσε πανικό και εκροή κεφαλαίων. Θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη και θα αυτοκαταστρεφόμασταν», λέει, υποστηρίζοντας πως καθώς πετούσαν για την Αθήνα, όσο κοιμόταν ο πρωθυπουργός, ο κ.Βενιζέλος έγραφε την δήλωσή του που θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το δημοψήφισμα. «"Η θέση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και να εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα" ανέφερε στις 4.45 το πρωί, τρεις ώρες πριν ανοίξουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και εννιά ώρες μετά το γεύμα στις Κάννες», αναφέρεται, με το δημοσίευμα να κλείνει με κάποια ανακούφιση ότι «η χειρότερη ώρα για την ευρωζώνη είχε περάσει»...

Keywords
παπανδρεου, βενιζελος, mail, γιώργος παπανδρέου, λουκας παπαδημος, ΠΑΣΟΚ, mega, συριζα, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, guardian, μερκελ, σαρκοζι, ελλαδα, τροικα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, χρεος, νέα, κουρεμα, τραπεζες, υπουργοι, γαλλια, παπαδημος, dilemma, mail, λύση, αθηνα, καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, βουλευτες, βερολινο, ηγετης, ιταλια, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, ρουχα, τηλεφωνο, ωθηση, ωρα, guardian, mega, αγχος, ανγκελα μερκελ, βιβλιο, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γιώργος παπανδρέου, δευτερα, δειτε, δηλωση, δοθει, εγινε, ελενα, ευρω, ειπε, ενεργεια, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ιδεα, θαπατερο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λύση, λογο, μηνες, μορφη, παντα, ολι ρεν, παρισι, ποτηρια, προβληματα, πρωι, σχεδια, σχεδιο, χαος, χασμα, χειροτερα, ωρες, αρρωστος, dilemma, ενωση, ηγετες, ηπειρο, χωρα, η εφημεριδα, κοτες, μεινει, νοσοκομειο
Τυχαία Θέματα