Τα χημικά της Συρίας απειλούν την Μεσόγειο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» έντονες είναι οι αντιδράσεις απέναντι στην νέα μέθοδο επεξεργασίας των χημικών αποβλήτων. Διεθνείς οργανισμοί, επιστήμονες αλλά και πολλοί βουλευτές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εναντιώνονται και ζητούν διευκρινήσεις επί του θέματος.

«Η επεξεργασία των χημικών ουσιών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray είναι μια προαποφασισμένη

λύση. Αυτή η επιχείρηση στην ανοιχτή θάλασσα εγκαινιάζει την εκβιομηχάνιση των ωκεανών» αναφέρει ο υπεύθυνος τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός. Με αυτή του την δήλωση ο κύριος Φωτεινός ανατρέπει την κυβερνητική βεβαιότητα και σκιαγραφεί τους τεράστιους κινδύνους της μετατροπής της Μεσογείου σε χωματερή χημικών.

Όσον αφορά το πλοίο Cape Ray(μοντέλο Ro-Ro) πρόκειται για έναν τύπο πλοίου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού και γρήγορα βυθίζεται μαζί με το φορτίο του (στην προκειμένη περίπτωση το φορτίο των χημικών). Οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια. Κατά μέσο όρο ένα Ro-Ro πάει για διάλυση μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.

Στους κινδύνους προστίθεται και η αδυναμία του Συστήματος Εγκατάστασης Υδρόλυσης Πεδίου για την προεπεξεργασία των ουσιών για χημικά όπλα. Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι πιλοτικό και η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε μόλις αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατασκευάσθηκε για να χρησιμοποιηθεί επί εδάφους. Το να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο είναι μια επιχείρηση που ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για το πλήρωμα, τους τεχνικούς και το περιβάλλον. Ο κίνδυνος όμως είναι μεγάλος και για τους ψαράδες και τους κατοίκους της Μεσογείου.

Υπό αυτό το πλαίσιο σε γενικό συναγερμό βρίσκονται και οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας ευελπιστώντας έστω τελευταία στιγμή να ακυρώσουν την διαδικασία. Βουλευτές της Κρήτης και η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ζήτησαν εγγυήσεις και την ανάγκη ύπαρξης ασφαλών προβλέψεων.

Η εξουδετέρωση των χημικών πρόκειται να γίνει σε διεθνή ύδατα ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για την θάλασσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα