ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλισμός, μέρος… 2ον

Στους προσεκτικούς πολιτικούς παρατηρητές δεν πέρασε ασχολίαστο το γεγονός ότι στην τελευταία του τοποθέτηση για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την λέξη «απένταξη» (σ.σ. της χώρας από το Μνημόνιο) και άφησε κατά μέρος παλαιότερες διατυπώσεις, όπως η «κατάργηση με έναν νόμο και ένα άρθρο» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Παράλληλα, προχθές, από την Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας

έστειλε κι άλλο μήνυμα στους δανειστές, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μεν μια άλλη, εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, αλλά δεν σκοπεύει να βάλει φωτιά στην Ευρωζώνη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι τα λεφτά τους θα τα πάρουν, αλλά τη χώρα δε θα την πάρουν», είπε χαρακτηριστικά, καίτοι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους», προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τη διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι… θα πάρουν τα λεφτά τους.

Σημειωτέον ότι και προ δύο εβδομάδων, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας, είχε μεν κατακεραυνώσει την κυβέρνηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους αγρότες, ωστόσο ξεκαθάρισε στην ομιλία του πως «το σύνθημα «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά ήταν μία στρέβλωση». «Και δυστυχώς το υποστήριζαν και αριστεροί στο παρελθόν», πρόσθεσε με νόημα, στέλνοντας ένα μήνυμα στους αγρότες ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ξαναβρέξει… (ευρωπαϊκά) λεφτά.

Μήνυμα Δραγασάκη

Επί της ουσίας, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές ως τώρα επιχειρήσει να ρίξει τον πήχη των προεκλογικών υποσχέσεων, αφού ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά –όπως λένε συνομιλητές του- πως όσο περισσότερα υποσχεθεί τώρα, τόσο χειρότερη θα είναι η πολιτική φθορά που θα υποστεί ο ίδιος και το κόμμα του ως κυβέρνηση. Εξάλλου, ήδη από πέρυσι τον 15αύγουστο, ο Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στο

«Βήμα», είχε προειδοποιήσει πως «δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις», προκαλώντας, τότε, έναν μίνι εσωκομματικό εμφύλιο με τους «λαφαζανικούς». Ωστόσο, έκτοτε, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που ως εκ της θέσεώς του –αλλά και των επαφών του- γνωρίζει όσο λίγοι τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουδέποτε απέστη απ’ αυτή την άποψή του. Μάλιστα, και χθες, με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, όταν περιέγραφε την λύση του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια» των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμφανίστηκε εξαιρετικά μετριοπαθής και μετρημένος στις υποσχέσεις του. ««Έχουμε καταλήξει σε μια λύση που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια. Η χρηματοδότηση θα είναι από τέσσερις πηγές: τράπεζες, οφειλέτες, κράτος και δανεισμός», επισήμανε αρχικά ο κ. Δραγασάκης, για να προσθέσει με νόημα: «Όλες οι ρυθμίσεις και κυρίως εκείνες που θα προβλέπουν και διαγραφή χρεών θα γίνονται με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ή για τους οποίους δεν υπάρχει λύση». Μ’ άλλα λόγια, λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε η Ελλάδα θα γίνει… Βενεζουέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα