ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ αντιπολίτευσης και… πραγματικότητας

Σκληρά διλήμματα θέτει στην αξιωματική αντιπολίτευση η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και η σύγκρουσή της με την κυβέρνηση. Εξ ου και στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι πολλές φορές, η γραμμή του κόμματος είναι αντιφατική, όπως διεφάνη και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη δόση.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του

ΣΥΡΙΖΑ, αν και επανέλαβε την εξαγγελία του για «καταγγελία του Μνημονίου και κατάργηση όλων των νόμων της λιτότητας με ένα άρθρο, σε έναν νόμο, όπως ψηφίσατε εσείς το Μνημόνιο 3», επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή… καθυστερεί η δόση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως, καίτοι επέλεξε τη στρατηγική του «καλού μαθητή», «έμεινε μετεξεταστέος για το Δεκέμβρη και βλέπουμε». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να μοιράζεται την ίδια αγωνία με… τους κυβερνητικούς εταίρους για την καθυστέρηση καταβολής της δόσης, αλλά και για τη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Και, σε κάθε περίπτωση, αν και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε, απέφυγε να ταχθεί κατά της δόσης.

Αλλαγή γραμμής

Ωστόσο, έως και πριν μία εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε ευθέως να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να πάρει η χώρα τη δόση, με την έννοια ότι εκταμίευση της δόσης θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα έχει συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις» των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προ 10 ημερών, την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, είχε δηλώσει ευθέως ότι η καταβολή της δόσης δε θα ωφελήσει σε τίποτα στους πολίτες. Μάλιστα, απαντώντας σε μία αποστροφή του λόγου του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα («αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πάθουμε ασφυξία») λέγοντας: «Έφτασε τις προάλλες ο κος Στουρνάρας να πει ότι αν δε πάρουμε τη δόση θα πάθουμε ασφυξία.Αν εννοούσε τους φίλους του τους τραπεζίτες και τη τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία, μάλλον είχε δίκιο.Αν εννοούσε, όμως, τη κοινωνία και τη πραγματική οικονομία, να του υπενθυμίσουμε ότι την ασφυξία την έχουν ήδη υποστεί. Και αυτό που θα επέλθει, όχι αν δε πάρουμε τη δόση των τραπεζών, αλλά αν πάρουμε και εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα των 19 δις, δε θα είναι απλά ασφυξία. Θα είναι θάνατος.Και αυτό το ξέρουνε πάρα πολύ καλά, αλλά προτιμάνε να κερδίσουν χρόνο για να σώσουν το τομάρι τους, την εφήμερη εξουσία τους, αδιαφορώντας για το μέλλον του τόπου».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί –τουλάχιστον- αδιάφορος για την εκταμίευση της δόσης, αποφαινόμενος πως ούτε ένα ευρώ εκ των 31,3 δισ. ευρώ δε θα κατευθυνθεί για μισθούς, συντάξεις και για την πραγματική οικονομία. «Μας λένε: αν δε πάρουμε τα μέτρα, δε θα πάρουμε τη δόση και τότε δε θα έχουμε για μισθούς και συντάξεις. Λένε ασύστολα ψέματα για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Ούτε ένα ευρώ από τη δόση δε θα πάει για μισθούς και συντάξεις», είχε σημειώσει ο κ. Τσίπρας, που είχε καταλήξει ως εξής: «Ας το καταλάβει καλά ο λαός μας. Οι μισθοί και οι συντάξεις κινδυνεύουν μόνο από το μνημόνιο και από τη τρικομματική κοινοπραξία του μνημον

Keywords
Τυχαία Θέματα