ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κενές θέσεις, μία «αμφισβητούμενη»

Η σύγκρουση κορυφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε ήδη από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής, όταν η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβαλαν βέτο για συγκεκριμένες υποψηφιότητες και έθεσαν εκ νέου θέμα επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα.

Στα

άκρα

Χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεκλήθη με στόχο να πληρωθούν οι 8 κενές θέσεις, η κόντρα Τσίπρα-Λαφαζάνη έφτασε στα άκρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φανερά ενοχλημένος –όπως λένε παρόντες- επισήμανε με ένταση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος πως «δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να συζητάμε για το νόμισμα, αυτή η συζήτηση πρέπει να σταματήσει». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τη ζημιά που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ από την προβολή του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή» και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να του αντέτεινε πως «δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα των ΜΜΕ». Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, που πέταξε το γάντι στην μειοψηφία, λέγοντας πως αν υπάρχει ακόμη για κάποιους ανοιχτό το θέμα του νομίσματος, «μπορούμε να πάμε σε νέα Κεντρική Επιτροπή ή ακόμη και σε Διαρκές Συνέδριο».

Νέα «αγκάθια»

Με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη και ηλεκτρισμένη, όπως είναι φυσικό η χθεσινή συνεδρίαση προφανώς δεν μπόρεσε να λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε –έστω με πλειοψηφία, αφού η «Αριστερή Πλατφόρμα» διαφώνησε ως το τέλος- να «περάσει» την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ενώ «έκοψε» και την υποψηφιότητα του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, που προωθούσε η πλευρά Λαφαζάνη. Ως «αντάλλαγμα», μαζί με τον κ. Λαπαβίτσα «κόπηκε» και ο Γιάννης Βαρουφάκης, καίτοι ο ίδιος είχε απαντήσει αρνητικά σε σχετικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Εκτός του Κρίτωνα Αρσένη, χθες αποφασίστηκαν οι υποψηφιότητες της πανεπιστημιακού Πέπης Ρηγοπούλου, του επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» και στενού συνεργάτη της Λούκας Κατσέλη, Νικήτα Κανάκη, της οικονομολόγου Μαρίας Καραμεσίνη, του παραολυμπιονίκη Γιώργου Φουντουλάκη και του δημοσιογράφου της «Αυγής» Γιώργου Κυρίτση. Έτσι, έχουν πλέον συμπληρωθεί 40 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο και απομένουν δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία εκ των δύο ακόμη περιμένει τον… Λάκη Λαζόπουλο και την απάντησή του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά πως έχει κάνει πρόταση στον σατυρικό ηθοποιό και ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας «μια-δυο μέρες υπομονή» ώσπου να γυρίζει ο κ. Λαζόπουλος από το εξωτερικό για να δώσει την επίσημη απάντησή του. Η δεύτερη εκκρεμής θέση αναμένεται να καταληφθεί από μειονοτικό της Θράκης, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε για την θέση τον πρώην βουλευτή του Συνασπισμού, Μουσταφά Μουσταφά.

Εμπλοκή

Ωστόσο, εκτός των δύο κενών θέσεων, υπάρχει και μία «αμφισβητούμενη». Ο λόγος για την Ρομά ακτιβίστρια της Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί ως υποψήφια, αλλά φαίνεται πως είναι «κόκκινο πανί» για τις νομαρχιακές επιτροπές της Θράκης και για τον τοπικό μειονοτικό βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Μάλιστα, ορισμένοι την κατηγορούν για «ακροδεξιές απόψεις», αν και κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον παράδοξο με την καταγωγή και τη δράση της. Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν χθες στο matrix24.gr κορυφαίες πηγές της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι σήμερα ή αύριο ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας σπεύδει για… «αυτοψία» στη Θράκη μάλλον προϊδεάζει για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «αποσύρει» την Σαμπιχά Σουλεϊμάν και να την αντικαταστήσει με άλλη υποψηφιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα