Yπερέχουν μόνο σε τεστοστερόνη*

Η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων δείχνει ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία των εκλογών… Σχεδόν 40 μέρες, συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών του Πάσχα μας χωρίζουν από μια κρισιμότατη μάχη που θα σηματοδοτήσει πολλά και για το εσωτερικό της χώρας μας αλλά και για όλη την Ευρώπη. Πέρα από τις ιδέες, τις προτάσεις και τις καμπάνιες, το ευρωψηφοδέλτιο του εκάστοτε κόμματος συμβολίζει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Συμβολίζει τις κοινωνικές του αναφορές, τις συμμαχίες του, το roaster του, όπως θα λέγαμε ποδοσφαιρικά,

τώρα, που είναι και της μόδας.

Συμβολισμοί

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει μεγάλος αριθμός ευρύτερων προσωπικοτήτων που προσδιορίζονται με βάση την κοινωνική τους δράση και ιδιότητα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή τη μάχη πρέπει να είναι και είναι, το ευρύτερο δυνατόν. Υπάρχουν υποψήφιοι που συμμετείχαν σε όλες τις στιγμές των μαχών και των κινημάτων και των δράσεων των προηγούμενων ετών. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινωνικός αγώνας, κοινωνική κατηγορία που να βρέθηκε στο στόχαστρο του μνημονίου, που να μην εκπροσωπείται - συμβολίζεται μέσα από το ψηφοδέλτιο που ανακοινώσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιοι με επιστημονικό κύρος, με κατάρτιση, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση απόψεων, ιδεών και προτάσεων ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική.

50-50-50-50 και Δημοκρατία

50% κομματικά στελέχη, 50% μη κομματικά στελέχη, 50% γυναίκες, 50% άντρες με πληθώρα νέων υποψηφίων. Σε όλα τα κόμματα – πλην ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε ο ηγέτης, ο ηγεμόνας, ο πρόεδρος και ανακοίνωσε κάποια ονόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτα δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, διαμόρφωσε και διαβουλεύτηκε με ανθρώπους και παρουσίασε εν τέλει μια εξαιρετική πρόταση.

Παρακαταθήκες

Χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά η οποία, όπως λένε τα προγνωστικά, θα διπλασιάσει δυνάμεις. Το γεγονός ότι Χουντής και Παπαδημούλης τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και παλαιότερα Παπαγιαννάκης και Αλαβάνος, για όσους προέρχονται από τον ΣΥΝ, δημιουργούσαν με το έργο τους μια σημαντική ατζέντα για την ευρωπαϊκή αριστερά και τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά, μια δραστηριότητα που τους καταξίωνε όχι μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά γινόντουσαν ευρύτερα γνωστοί στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, είναι ένα σαφές πλεονέκτημα. Και αποτελεί σαφές πλεονέκτημα καθώς Χουντής και Παπαδημουλης είναι μπροστάρηδες στον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Στοιχείο κλειδί είναι ότι για πρώτη φορά ένας Έλληνας, ο Αλ.Τσίπρας, τίθεται επικεφαλής μιας ολόκληρης πολιτικής οικογένειας ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ψηφοδέλτιο ήττας από την ΝΔ

Στον αντίποδα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, το σαφώς πιο αδύναμο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και χαρακτηρίζεται εδώ ως πιο αδύναμο, όχι γιατί αρθρογραφεί ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, τι άλλο θα μπορούσε να πει εκτός του ότι το κόμμα του έχει καλύτερο ψηφοδέλτιο, αλλά διότι μια σύγκριση των ψηφοδελτίων, όνομα προς όνομα και με όσα το κάθε όνομα εκπροσωπεί, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στη ΝΔ αποδυναμώνεται η παρουσία ανθρώπων με γνώση και ικανότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι (όπως θα μπορούσαμε να πούμε και παρά τις μεγάλες μας ιδεολογικές διαφορές για την κ. Γιαννάκου) και στη θέση τους προτείνονται είτε ακροδεξιοί, είτε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική. Η δε άρνηση Βελόπουλου στο Σαμαρά, δείχνει την μετατόπιση και την ένδεια των προτάσεων λύσεων και στελεχών. Μιας και ανακατέψαμε την δεξιοακροδεξιά σούπα, ας μην λησμονήσουμε ότι η ΝΔ του Σαμαρά έχει περισσότερους δανεικούς από το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και λιγότερους από την ΝΔ που ξέραμε στην προ Σαμαρά περίοδο… Νίκη Τζαβέλα - Γιώργος Κύρτσος (υποψήφιοι ευρωβουλευτές), Μάκης Βορίδης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος), Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός), Τάνια Ιακωβίδου (Βουλευτής Α Αθήνας) και σίγουρα ξεχνώ αρκετούς… Η θυσία του Φαήλου Κρανιδιώτη για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της υπόθεσης Μπαλτάκου... Η ΝΔ δεν πείθει και δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση αλλαγή πλεύσης προς το κέντρο.

Αιχμή του δόρατος ο Ζαγοράκης

Όση επιτυχία είχε η ιδέα του Βενιζέλου να βάλει στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής το 2012 τον Πύρρο Δήμα, τόση θα έχει και η ιδέα Σαμαρά με τον Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο! Μια «λαοφιλής» βιτρίνα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις πληγές της κοινωνίας από την ασκούμενη πολιτική ούτε το φθαρμένο και ξοφλημένο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ. Ο Σίμος Κεδίκογλου σχετικά με την υποψηφιότητα Μώραλη, είχε μιλήσει για «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής». Ισχύει το ίδιο και για τον Ζαγοράκη;

Πάμε για μια μεγάλη νίκη στις 25 Μαΐου, που θα επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Και μία ψήφος διαφορά είναι νίκη, αλλά αν καταφέρουμε -κι αυτό δεν είναι ανέφικτο- το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Αυτό δεν θα είναι μια απλή εκλογική νίκη, θα είναι πολιτικός σεισμός.

*24 Απριλίου 2001 - Με αρκετά μεγάλο ιατρικό επιτελείο παρευρέθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ στο γραφείο του αθλητικού δικαστή της ΕΠΟ, στον οποίο απολογήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Η απολογία εστιάστηκε στο γεγονός ότι η τιμή τεστοστερόνης που βρέθηκε στον ποδοσφαιριστή είναι κοντά στο όριο της ΔΟΕ, αλλά και στις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού, που μπορεί να παράγει αυξημένη ποσότητα.

Twitter: @CZachariadis

** O Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα