Συνωστισμός για… τον «τρίτο πόλο»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Χαριλάου Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκονται σε φάση υπερδιέγερσης σε ό,τι αφορά τις υπόγειες διεργασίες, τις στρατηγικές που ξεδιπλώνονται, τα τηλέφωνα και τις συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα.

Οι στόχοι Βενιζέλου

Ήδη από προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, άνοιξε πρώτος τα χαρτιά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διακήρυξε την πρόθεσή του να αποτελέσει το κόμμα του τον

άξονα για την ανασυγκρότηση του χώρου, ενώ κατά την εισήγησή του στο όργανο, έκανε λόγο για «υπεύθυνη Κεντροαριστερά χωρίς ηγεμονισμούς». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά και στο διήμερο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η του Σεπτέμβρη και τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή -και τις ομιλίες- των προκατόχων του, Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ στα πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν και ιστορικά στελέχη του Κινήματος, που είχαν αποστασιοποιηθεί από τις εκλογές του 2012 και εξής, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Παρασκευάς Αυγερινός κ.α. Συν τοις άλλοις, από τη σύνθεση των ομιλητών στο Συνέδριο διαφαίνεται η τάση ορισμένων «εκσυγχρονιστών» που είχαν τηρήσει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα. Ενδεικτικά, στα πάνελ συμμετέχουν ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και οι πανεπιστημιακοί Γιάννης Καλογήρου και Βασίλης Ράπανος.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, κατά την καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισημάνει ξεκάθαρα πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», ενώ ήδη από προχθές, χαρακτήρισε τη διήμερη εκδήλωση ως «μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης», προσθέτοντας με νόημα ότι «το συνέδριο κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση».

Το σχέδιο Κουβέλη

Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο ΠΑΣΟΚ έγινε αντιληπτή από τη ΔΗΜΑΡ και έτσι, επισπεύσθηκαν οι κινήσεις του Φώτη Κουβέλη. Χθες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβη σε δημόσια δήλωση, εκφράζοντας επίσης την πρόθεσή του να καταστήσει το κόμμα του εμβρυουλκό της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, περιγράφοντας το όραμά του, έκανε λόγο για έναν σχηματισμό «με χαρακτηριστικά παράταξης» και υπογράμμισε πως στόχος του είναι να γίνει ο τρίτος πόλος «μία ελκυστική πρόταση εξουσίας».
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Φώτη Κουβέλη και άλλων παραγόντων της ΔΗΜΑΡ με στελέχη που κινούνται στις παρυφές της Κεντροαριστεράς και έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όπως αποκάλυψε το matrix24.gr, συναντήθηκαν στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη στην Κριεζώτου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον πρώην υπουργό, Χάρη Καστανίδη. Αν και μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ακόμη να ειπωθούν πολλά, η συνάντηση θεωρείται ως η αρχή ενός διαλόγου, προκειμένου ο Χάρης Καστανίδης να συμπορευτεί με τη ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, η Αγίου Κωνσταντίνου έσπευσε να δημοσιοποιήσει την συνάντηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ Θράκης με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ο τελευταίος συμφώνησε να ενταχθεί ή έστω να συμπορευτεί με τη ΔΗΜΑΡ.

Θέμα επιβίωσης

Όπως και να ‘χει, στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου αντιλαμβάνονται την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» ως ένα ζήτημα στρατηγικής επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Εξ ου και μεταξύ των δύο κομμάτων έχει ήδη ξεκινήσει ένας υπόγειος διαγκωνισμός για το ποιος θα αποτελέσει τον πραγματικό κορμό για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η μεν ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει, αν δεν δημιουργήσει νέα δυναμική, να βρεθεί εκτός Βουλής οψέποτε γίνουν εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινείται σε μονοψήφια νούμερα τα οποία, αν επιβεβαιωθούν στην κάλπη των Ευρωεκλογών, θα φέρουν το Κίνημα αντιμέτωπο με το ιστορικό του τέλος και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αντιμέτωπο με σφοδρό κύμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα