Συνεχίζουν να την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι

16:46 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Το Παρατηρητήριο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι περίπου το 50% των μέτρων της διετίας 2013-2014, συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, αφορά περικοπή μισθών και συντάξεων.

Συγκεκριμένα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει εξοικονόμηση 5,2 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,4 δισ. ευρώ από μισθούς. ΑΠό αυτά, θα κοπούν φέτος 4,7 δισ, από τις συντάξεις και 1,2 δισ. από τους μισθούς.

Παράλληλα, προβλέπονται επιπλέον έσοδα από τις αλλαγές στη φορολογία

3,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις που αφορούν τις δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικά επιδόματα.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2015 απαιτεί επιτυχία των υφιστάμενων μέτρων και νέα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί.

Παράλληλα, εκτιμά ότι για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014, θα πρέπει: α) τα νέα μέτρα λιτότητας να μην επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση, β) να πραγματοποιηθεί μεγάλος όγκος επενδύσεων, γ) να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και δ) η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψουν προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση των εξαγωγών.

Όπως σημειώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, πρόκειται για «εύθραυστες» παραδοχές, τονίζοντας παράλληλα ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η μείωση των ονομαστικών απολαβών ανά εργαζόμενο θα είναι αρκετά υψηλότερη από τη μείωση των τιμών και η αγοραστική δύναμη των μισθών θα συνεχίσει να συρρικνώνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα