ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

18:30 7/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Την θέση για σοβαρή στοιχειοθετημένη και ρεαλιστική διαπραγμάτευση, αλλά και για έξοδο της χώρας από τη διεθνή οικονομική κηδεμονία επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πρόκρινε μεταρρυθμίσεις διαχειριστικού τύπου σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

Από το βήμα της Βουλής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με  τους πολίτες και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βάση τρεις πυλώνες που αφορούν: (α) Στην επιβολή αυστηρών κανόνων διαφάνειας

και χρηστής διακυβέρνησης στα κόμματα και στους πολιτικούς της κεντρικής και της αυτοδιοικητικής σκηνής (β) Στην ανάδειξη της αποτελεσματικότητας των πολιτικών και των κομμάτων ως κεντρικό κριτήριο αξιολόγησής τους και (γ) Στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Στον πυλώνα, που αφορά στην διαφάνεια, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών που δε θα ταυτίζει ελέγχοντες και ελεγχόμενους, τον  επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, τον έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των αιρετών. Πρότεινε δε την επιβολή κώδικα δεοντολογίας κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στους βουλευτές

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των κομμάτων, ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε: «Αν όμως διανοηθεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος των μη αποφάσεων ήταν για την Ελλάδα πολλαπλάσιο απ΄ τις κακές αποφάσεις συνειδητοποιεί για ποιο λόγο είναι αναγκαία τα ξεκάθαρα κυβερνητικά προγράμματα, η απλούστευση των διαδικασιών, η διευκόλυνση και η ασφάλεια αυτών που έχουν όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και την υποχρέωση να παίρνουν αποφάσεις».

Μιλώντας δε για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να «ενεργοποιήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, ιδιαίτερα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή καθημερινότητας» και πρόσθεσε: «Έχει νόημα να θεσμοθετήσουμε την επίσπευση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες».

Κομβικής σημασίας αναδείχθηκε και η λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και σε αυτό το σημείο, ο κ. Στυλιανίδης πρόκρινε την ανάγκη για δημιουργία μιας ισχυρής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία και στους δύο βαθμούς της. Παράλληλα, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην συγκράτηση των δαπανών, αλλά και στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Τόνισε δε ότι σκοπός είναι η Αυτοδιοίκηση να μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Επικαλέσθηκε την συνδρομή της Task Force, που θα δώσει οδηγίες για την εξυγίανση των οικονομικών, τον περιορισμό της σπατάλης και τη χρήση κλασσικών και ευρηματικών μέσων χρηματοδότησης (καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας, ΣΔΙΤ, Πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, έξυπνη αξιοποίηση εσόδων, κ.α.).

Υπογράμμισε, όμως ότι: «Δυστυχώς στους ΟΤΑ, ξεκινούμε την πολιτική μας από πολύ δύσκολο σημείο εκκίνησης», για να προσθέσει πως: «Παρά τη σημαντική

Keywords
Τυχαία Θέματα