«ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ»

Απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Κουμουνδούρου προεξοφλεί ότι μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα, αλλά ψάχνουν… τρόπο και χρόνο να τα ανακοινώσουν. 

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με την ανάλυση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης

έχουν συμφωνήσει και στα μέτρα και, κυρίως, στους στρατηγικούς στόχους των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Απλώς, κατά τις ίδιες πηγές, οι καθυστερήσεις που εμφανίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν σχετίζονται με την ουσία των μέτρων, αλλά με τους τρόπους πολιτικής διαχείρισης αυτών. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στο περιεχόμενο και τώρα ψάχνουν… τη συσκευασία.
Αυτό αναμένεται να υποστηρίξει και στις σημερινές παρεμβάσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, που θα εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Εξάλλου, το στίγμα των προθέσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χθες η ίδια η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της. Σ’ αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «θέατρο του μνημονιακού παραλόγου», ενώ καταλογίζει στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους πως «έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν». «Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν γίνονται εις βάρος μιας κοινωνίας που εξαπατήθηκε πλήρως προεκλογικά» αναφέρει η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της, ενώ στην ανάλυση υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικό εργαλείο για την ερμηνεία των κινήσεων των τριών εταίρων είναι το πολιτικό κόστος που προκύπτει από τα μέτρα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην προηγούμενη σύσκεψη κορυφής, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας πρωτοπαρουσίασε τη δέσμη μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει λόγο για «φρικώδη μέτρα», ενώ ο Φώτης Κουβέλης είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «με αυτά τα μέτρα, θα δημιουργηθούν πλατείες Ταχρίρ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας». «Αυτό το πολιτικό κόστος φοβούνται ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, γι’ αυτό θέλουν να ληφθούν τα μέτρα σε δυο δόσεις», σημειώνουν επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας, πάντως ότι, «είτε σε μία δόση, είτε σε περισσότερες, τα μέτρα θα ανακοινωθούν, θα ληφθούν και θα οδηγήσουν σε κοινωνικό κραχ το φθινόπωρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα