«ΦΩΝΗ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Σαφή θέση υπέρ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην άτυπη πολιτική διαμάχη με τον Ευ. Βενιεζέλο παίρνει το Μαξίμου. Οι δηλώσεις του υπουργού απηχούν τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά, σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού. 

Δύο στρατόπεδα συγκροτούνται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, αναφορικά με το νέο μεσοπρόθεσμο και την επαναδιαπραγμάτευση. Από την μία,

ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, οι οποίοι και υποστηρίζουν ως προϋπόθεση της επιμήκυνσης την παρουσίαση τώρα πλήρους πακέτου μέτρων, και από την άλλη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος και ο ομόλογός του της ΔΗΜΑΡ Φωτ. Κουβέλης που εκτιμούν ότι το αίτημα για επιμήκυνση θα πρέπει να συνοδεύει, αν όχι να προηγείται, του νέου πακέτου.

Σε αυτή την άτυπη διελκυστίνδα, δημιουργεί αίσθηση η πλήρης κάλυψη που παρέχει ο Πρωθυπουργός στον Γ. Στουρνάρα, σε μία περίοδο που παρά τις αμοιβαίες εξηγήσεις οι σχέσεις του τελευταίου με τον Ευ. Βενιζέλο, παραμένουν τεταμένες. Το Μαξίμου επέλεξε χθες τον Γ. Στουρνάρα για να «απαντήσει» στις δηλώσεις Βενιζέλου. Μάλιστα, συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευδαν να διευκρινίσουν προς άρση κάθε αμφιβολίας πως η δήλωση του υπουργού απηχεί πλήρως τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά.

Λίγη ώρα λοιπόν αφού ο κ. Βενιζέλος είχε παρουσιάσει δημοσίως τη θέση του για επιμήκυνση, τεμαχισμό στα δύο του μεσοπροθέσμου και… νέου κούρεμα του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας και δι αυτού ο Αντ. Σαμαράς έλαβαν σαφή θέση: «Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στρατηγικής, το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας πάντως πως «όλοι συμφωνούμε στα μέτρα, όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει διετής παράταση».

Ο Αντ. Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των αιτιάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και της τάσης τους να δημοσιοποιούν τις διαφωνίες τους προκειμένου να εμφανίσουν εαυτούς ως «φιλολαϊκούς» και, συνεπώς, να εκθέσουν το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών για τη στάση τους. Φέρεται, μάλιστα, να έχει δώσει πράσινο φως στον υπουργό Οικονομικών για τη διαχείριση των συζητήσεων με την τρόικα. Η παροχή πολιτικής κάλυψης προς τον Γ. Στουρνάρα εξηγεί και την κατηγορηματική στάση του υπουργού κατά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων. Ενδεχομένως, εξηγεί και το καρφί του προς τον Φιλ. Σαχινίδη (σ.σ. κάποιοι ισχυρίζονται ότι στόχος ήταν ο ίδιος ο Βενιζέλος) όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη χθεσινή σύσκεψη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μεσοπρόθεσμο κομμένο στα δύο.  «Δεν είναι δυνατόν να το υποστηρίζετε σοβαρά, έχετε βρεθεί σε τόσες συναντήσεις και συμβούλια υπουργών, γνωρίζετε ότι μία τέτοια πρόταση δεν περνάει…» φέρεται να είπε ο Γ. Στουρνάρας. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση, απηχώντας τη θέση του ίδιου του κ. Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα