Συμφωνία 130 δισ. δολαρίων μεταξύ Verizon και Vodafone

10:34 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Η συμφωνία φτάνει συνολικά σε 130 δισ. δολάρια, τα οποία καταβάλλει η Verizon στη Vodafone για το 45% που κατέχει η δεύτερη στην κοινοπραξία. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Verizon Communications, η Vodafone θα λάβει 58,9 δισ. δολάρια σε ρευστό, 60,2 δισ. δολάρια σε μετοχές της Verizon και 11 δισ. δολάρια από δευτερεύουσες συναλλαγές.

Η Verizon Wireless

αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο στις ΗΠΑ, μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά με υψηλότερα περιθώρια κέρδους από εκείνη της Γηραιάς Ηπείρου. Η συμφωνία των 130 δισ. δολαρίων για τη μεταβίβαση του μεριδίου της Vodafone στη Verizon Wireless θέτει τέλος σε μία δυσχερή συνεργασία δεκαετίας και πλέον. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την αποχώρηση της Vodafone από την κοινοπραξία, θα κλείσει το κεφάλαιο της επιθετικής επεκτατικής της πολιτικής. Ο βρετανικός κολοσσός είχε ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια μέσω εξαγορών, οι οποίες μετέφεραν το εμπορικό σήμα Vodafone σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Μετά την αποδέσμευσή της από την κοινοπραξία με τη Verizon, η Vodafone θα είναι πλέον μία μικρότερη εταιρεία, λιγότερο κερδοφόρος και περισσότερο εξαρτημένη κατά κύριο λόγο από τη βασική της αγορά, την ευρωπαϊκή. Η Vodafone που πλέον θα επενδύσει μέρος των εσόδων από την πώληση και θα βελτιώσει τις υποδομές της σε δίκτυα μπήκε στις ΗΠΑ το 1999 και με μία σειρά συμφωνιών συγκρότησε με τη Verizon την κοινοπραξία Verizon Wireless το 2000. Οι δύο εταίροι βρέθηκαν σε αντιπαράθεση και αποπειράθηκαν ο ένας να εξαγοράσει τον άλλον από την αρχή της «σχέσης» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα