«Κλειδώνουν» μειώσεις 25% σε εφάπαξ – επικουρικές

09:36 3/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Στη σύσκεψη συμμετέχουν υπό την προεδρεία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, οι διοικητές του ΙΚΑ, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται αφενός να διαπιστωθεί αφενός η αδυναμία δημιουργίας ατομικών μεριδίων για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, αφετέρου να διερευνηθούν οι τρόποι παράκαμψης της μνημονιακής αυτής δέσμευσης.

Βάσει

του σχεδιασμού, αναμένεται να προταθεί στην Τρόικα, η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος, που από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις εισφορές. Θα παρακολουθεί δηλαδή εάν καταβάλλονται ή όχι οι εισφορές τόσο για κύρια, όσο και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Τα ταμεία αυτά άλλωστε βρίσκονται ήδη στον κυκλώνα των νέων περικοπών.

Ήδη, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ετοιμάσει το πόρισμα για το εφάπαξ και αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις που βάζουν μαχαίρι έως και 25% στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

Παράλληλα, ετοιμάζουν πυρετωδώς την πρόταση για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η «διευθέτηση» του προβλήματος στον ΟΑΕΕ, η εφαρμογή της μνημονιακής επιταγής για αντιστοίχηση των εισφορών στις παροχές, στα πρώην «ευγενή» ταμεία κύριας ασφάλισης που θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των συντάξεων, η τύχη των επικουρικών και η περικοπή των εφάπαξ είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης.

Στην πράξη, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπους για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων όχι μόνο σε διοικητικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο. Οι βάσεις έχουν μπει από τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και το ΙΚΑ αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα