Στουρνάρας: Να ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί

17:53 2/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το 2013 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, αλλά πρόσθεσε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012. Επέμεινε ότι θα υπάρξουν στοιχεία ανάκαμψης, για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο εξάμηνο. Όπως εκτίμησε, μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί – «και

ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα».

Επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εμπορικό ισοζύγιο για να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.

«Οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί», είπε, παραφράζοντας τη φράση που είχε πει κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου επικρίνοντας την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης, ότι οι αριθμοί ευημερούν και ο λαός δυστυχεί. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την άποψη λαϊκίστικη και μύθευμα.

Είπε μάλιστα ότι «Από τη στιγμή που το 2012 “βγήκε”, θα “βγει” και το 2013.

Όσον αφορά στις τράπεζες, δήλωσε βέβαιος ότι δεν τον ανησυχεί ότι θα υπάρχει δυσκολία στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, καθώς εκτίμησε ότι η δανειοδότηση της αγοράς θα είναι ομαλή.

Ο Γ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για τους προκατόχους του, όσον αφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, λέγοντας: «Έκανα το καθήκον μου. Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα- δεν την έφερε κάποιος άλλος- σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες».

Κράτησε πάντως μικρό καλάθι για τη φοροδιαφυγή, λέγοντας: «Το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, βάζει και τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, από το 2015 και τους αγρότες. Δεν μπορούμε μέσα σε μερικούς μήνες να διορθώσουμε τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά».

Keywords
Τυχαία Θέματα