ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Τη διπλωματική οδό φαίνεται πως επιλέγει η Τουρκία, απευθυνόμενη στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, κατά της Συρίας, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις δυνάμεις του Άσαντ.


Την επιλογή να απευθυνθεί στους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ κατά της Συρίας, έπειτα από την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού επέλεξε τελικά η Τουρκία, υπό το βάρος των απειλών της Δαμασκού για αντίποινα.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία επικαλείται το άρθρο 4 του συμφώνου και την Τετάρτη

θα συγκληθεί σύσκεψη των κρατών – μελών για το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη ενέργεια» την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως θα συνεργαστεί με την Τουρκία ώστε να υπάρξει η κατάλληλα απάντηση στη Δαμασκό.

Η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Συρίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού πάνω από την Μεσόγειο, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε νωρίτερα ότι ζήτησε διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με το περιστατικό και ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει επισήμως την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τη Συρία βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο όταν χτυπήθηκε, δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός. Ο ίδιος επισήμανε πως το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας».

Διευκρίνισε εξάλλου, πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και «δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας». Όπως είπε, δοκίμαζε συστήματα ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.

Ακολούθως, ανέφερε πως οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του μαχητικούγίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα