Στο κόκκινο το Επικουρικό Ασφάλισης από ατυχήματα

Στα 540 εκατ. ευρώ φθάνουν οι ζημιές εκκρεμείς ζημίες από τα λουκέτα ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ, άλλα 117 εκατ. ευρώ είναι οι ζημίες για τα ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα, όπως προκύπτει από έγγραφο του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο έγγραφό αναφέρεται: «σήμερα, μετά την πτώχευση και ανάκληση της άδειας λειτουργίας συνολικά 59 ασφαλιστικών εταιρειών, οι εκκρεμείς ζημιές

που αφορούν τον Λογαριασμό Αρωγής, δηλαδή τις ανακλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ανέρχονται στο ποσό των περίπου 540 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 120.753 υποθέσεις, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις για τα ανασφάλιστα και άγνωστα αυτοκίνητα ανέρχονται στο ποσό των 117 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 10.071 υποθέσεις».

«Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πως σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του προς όλους τους δικαιούχους αποζημιώσεων, αφού, αφενός τα έσοδα του ανέρχονται σε μόλις 75,4 εκατομμύρια ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του, και αφετέρου οι ημερομηνίες για την καταβολή των αποζημιώσεων προσδιορίζονται μετά από 2,5 χρόνια. Όμως, ούτε αυτή η διαδικασία είναι δυνατόν να τηρηθεί επειδή, πλέον, πολλοί από τους δικαιούχους αποζημίωσης προχωρούν σε κατασχέσεις των λογαριασμών του Επικουρικού Κεφαλαίου και των εισφορών του» αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, Ζωής Κωνσταντοπούλου, Ειρήνης Αγαθαπούλου, Νάντιας Βαλαβάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Ανδρέα Ξανθού, για προωθούμενη διάταξη που θα οδηγήσει στη μερική κατάργηση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου για θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Πρόκειται για διάταξη που έχει περιληφθεί σε κατατεθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εισάγονται ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα