Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του NPD

Ανάλογη ήταν η χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων. Στις 14 Δεκεμβρίου η Άνω Βουλή θα ψηφίσει για το αν θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ζητήσει την απαγόρευση του κόμματος.

ια να τεθεί εκτός νόμου το NPD πρέπει να αποδειχθεί ότι, ακόμη και αν το κόμμα δεν συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της βίας, απειλεί τη δημοκρατία τηρώντας μια «ενεργά επιθετική, μαχητική» στάση απέναντι στο κράτος.

Η προηγούμενη προσπάθεια απαγόρευσης του

NPD, το 2003, απέτυχε όταν αποκαλύφθηκε ότι πληρωμένοι πληροφοριοδότες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν διεισδύσει στην ιεραρχία του. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν μπορούσε να καθορίσει σε ποιο βαθμό οι πράκτορες είχαν επηρεάσει τις ενέργειες του κόμματος.

Επιφυλακτική εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι η υπόθεση έχει στέρεες βάσεις καθώς δεν θέλει να κινδυνεύσει μια δεύτερη αποτυχία. Όπως ανέφερε, αν αυτό συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος το NPD να γίνει περισσότερο δημοφιλές.

Παράλληλα, επικριτές της κίνησης εκφράζουν την ανησυχία ότι η απαγόρευση ενδέχεται να το σπρώξει στην παρανομία και με αυτό τον τρόπο να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα