ΣΤΗΝ ΤτΕ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο έχουν μεταβεί οι επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών για να συζητήσουν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και τη ρευστότητας.

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα (12:00) στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων του διοικητή Γεώργιο Προβόπουλου με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ωστόσο αυτή τη φορά στο επίκεντρο θα βρεθούν το φλέγον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και η ειδική αντιμετώπιση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.  Στη σύσκεψη μετάσχουν οι επικεφαλείς της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και το θέμα της ρευστότητας όπου μετά από πολλές εβδομάδες έντονων πιέσεων τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε επιστροφή καταθέσεων. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει τις τελευταίες δυο εβδομάδες στο τραπεζικό σύστημα παρά τις αρρυθμίες και τις κακοτοπιές στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες η δημιουργία και μόνο ορισμένων προϋποθέσεων και προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης ήταν ικανά για να τερματίσουν την αιμορραγία στις καταθέσεις και μάλιστα να επιστρέψουν γρήγορα και κάποια χρήματα.

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, οι εκροές καταθέσεων από τις αρχές Μαϊου, μέχρι τις 15 Ιουνίου προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου περί τα 3 – 4 δισ. ευρώ καταθέσεις αποχώρησαν από το σύστημα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, της ανασφάλειας και της διάχυτης αβεβαιότητας για τη έκβαση της κρίση περισσότερα απο 7 δισ. ευρώ «σηκώθηκαν» από το τραπεζικό σύστημα.

Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζουν, είναι να πετύχει την σταθεροποίηση της οικονομίας και να περιορίσει την ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη. «Η οικονομία έχει πιεστεί τόσο πολύ την τελευταία διετία που η σταθεροποίηση και μόνο της κατάστασης, και η απομάκρυνση του φόβου της κατάρρευσης, θα οδηγήσουν γρήγορα σε σημαντική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας», τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Σημειώνεται ότι το 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε σε ποσοστό 6,9% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 σημείωσε νέα βύθιση κατά 6,2% μεγέθη που παραπέμπουν σε …συνθήκες πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα