ΚΥΠΡΟΣ: «ΠΑΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ Ή ΚΙΝΑ

Το τελικό ποσό της βοήθειας προς την Κύπρο θα αποφασιστεί από το Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε  υπουργός Οικονομικών της χώρας Β. Σιαρλής που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δανείου και από Ρωσία ή Κίνα, από το οποίο όπως υποστηρίζει θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος της βοήθειας.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών μίλησε σήμερα στο ΡΙΚ, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της Κύπρου

οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, «αφού το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επλήγη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση, με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα επηρεασθεί το εταιρικό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.

Το τελικό ποσό του δανείου, ανέφερε ο κύριος Σιαρλή, θα αποφασισθεί μέσω των διαδικασιών του Μηχανισμού Στήριξης. Επισήμανε πως, αν τελικά η Κύπρος καταφέρει αν εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο το συνολικό ποσόν που θα παραχωρηθεί από τον Μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει ένσταση για χώρα- μέλος της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατικό δάνειο, δεδομένου ότι αυτό θα είναι με ικανοποιητικούς όρους.

Να σημειωθεί ότι, οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ημέρα που η Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος άφηνε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η αίτηση προσφυγής της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων την Τρίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το θέμα διακρατικών δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον μηχανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα