ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΕΦΑΝ ΦΙΛΕ

 Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε μετά την επίσκεψη που έκανε στην ΠΓΔΜ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας.

Ο Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Στο θέμα αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο Επίτροπος θα ζητήσει να υπάρξει πρόοδος, κάτι που έκανε

και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, όπου δήλωσε ότι για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρέπει προηγουμένως να έχει επιλυθεί το θέμα του ονόματος.
Ο Επίτροπος Φίλε δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ τρεις φορές αυτή τη χρονιά, στο πλαίσιο του Ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ως εργαλείο για την προσέγγιση της χώρας προς την ΕΕ και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ατζέντας ως κατευθυντήριας δύναμης για τον μετασχηματισμό της χώρας.
Υπ’ αυτή την έννοια, η ΠΓΔΜ δεν χρειάζεται να υποβάλει νέα αίτηση, από τη στιγμή που το έχει κάνει από το 2004 και η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 2005, ενώ υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή συνιστά την έναρξη των διαπραγματεύσεων κάθε χρόνο από το 2009 -τρεις συνεχείς χρονιές ως τώρα – αλλά η έγκριση αυτής της απόφασης εναπόκειται στα κράτη-μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος, θα αξιολογήσει τις προσπάθειες που έκανε η γειτονική χώρα τον περασμένο χρόνο και αυτές που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του Υψηλού Επιπέδου Ενταξιακού Διαλόγου, στην επικείμενη έκθεση προόδου, η οποία θα υιοθετηθεί και θα δημοσιευτεί από την Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου.

(ΑΜΠΕ)


Keywords
Τυχαία Θέματα