Πολλαπλασιάζονται τα θύματα των 2 ναυαγίων της Λαμπεντούζα

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 30, μεταξύ των οποίων οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών κι ενός βρέφους.

Οι 143 εκ των 206 διασωθέντων μεταφέρθηκαν στη Βαλέτα και οι υπόλοιποι στα κέντρα υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, όπου έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός τους.

Στο μεταξύ δυσχεραίνει η χορήγηση προστασίας των μεταναστών, αφού ο αριθμός τους τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά τους 1.000 όταν οι δυνατότητες του κέντρου δεν υπερβαίνουν τα 250 άτομα.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου.

Σε 339 ανέρχονται οι σωροί των μεταναστών που ανασύρθηκαν κάτω από τη βάρκα που μετέφερε μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία στο ιταλικό νησί.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που παραχώρησαν οι ιταλικές αρχές, περισυλλέγησαν ακόμη 20 σωροί, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Το ναυάγιο που ήρθε πριν ακόμα περισυλλεχθούν οι σωροί του πρώτου «καραβανιού μεταναστών» θορύβησε τις Βρυξέλλες, αφού σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε πως το μεταναστευτικό θα βρίσκεται στην ατζέντα συζητήσεων στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Αντικείμενο συζήτησης θα είναι στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο το μεταναστευτικό ζήτημα έπειτα από αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, καθώς το δεύτερο ναυάγιο με τους τουλάχιστον 50 νεκρούς καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος.

«Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας» δήλωσε η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι ζητώντας παράλληλα ν’ ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την έλευση των προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα