Στα τρία σπίτια, το τέταρτο δώρο

12:38 1/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος ποιος αγοράζει σήμερα σπίτια και μάλιστα περισσότερα από ένα με τέτοια κρίση και τόσες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι κατασκευαστές ωστόσο, στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν τα ακίνητα που τους μείνει λόγω της κρίσης, διαφημίζουν την πώληση σπιτιών με σημαντικές εκπτώσεις, ή ακόμα και δωρεάν, αν ο αγοραστής είναι πρόθυμος να αποκτήσει πακέτο τρία ή τέσσερα διαμερίσματα, ή μεζονέτες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα κατασκευαστή συγκροτήματος

με μεζονέτες, ο οποίος προσφέρει τέσσερις μεζονέτες αντί 2 εκατ. ευρώ συνολικά, αντί για 2,4 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται αν πωληθούν χωριστά. Επί της ουσίας, η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο κόστος μιας εξ αυτών, όπερ σημαίνει «αγοράζεις τρία σπίτια και το τέταρτο δωρεάν».

Προς το παρόν, τέτοιες γενναίες εκπτώσεις προσφέρονται περισσότερο σε εξοχικές περιοχές, με την ελπίδα να προσελκύσουν ξένους αγοραστές εκτός Ε.Ε., μετά και τη σχετική ρύθμιση που προσφέρει άδεια παραμονής 5+5 ετών σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Δεδομένου ότι στην κατηγορία των εξοχικών κατοικιών, είναι λιγοστές οι επιλογές σε αυτήν την κατηγορία τιμής (κυρίως λόγω των μικρών επιφανειών που συνοδεύουν τα εξοχικά, αλλά και της πτώσης των τιμών πάνω από 30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία), οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να τα διαθέσουν ως «πακέτο», προκειμένου να αυξήσουν το τελικό ποσό και να ξεπεραστεί το όριο των 250.000 ευρώ.

Η πίεση στους εργολάβους εντείνεται όσο η κρίση διατηρείται και αυξάνεται το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, που υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 200.000. Επιπλέον, αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014, που θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα ή μη.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές είχαν αποφύγει την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων φροντίζοντας να μην έχουν συνδέσει τα ακίνητά τους στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Ακόμα κι έτσι πάντως, τα αποτελέσματα δύσκολα θα δικαιώσουν τέτοιες πρακτικές, παρά το προφανές οικονομικό όφελος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία των αγοραπωλησιών κατοικιών, το 2013 θα καταγραφεί ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου, οι συναλλαγές-εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα μετά βίας ξεπέρασαν τις 10.000. Μάλιστα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι εκτιμήσεις μειώθηκαν σε μόλις 4.500, έναντι 5.600 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα