Στα σκαριά ο νέος ατμοηλεκτρικός σταθμός

19:58 9/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Η νέα μονάδα, αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια, για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαϊδα. Θα λειτουργεί με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές βελτιώνοντας την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς θα αντικαταστήσει παλιές και ενεργοβόρες μονάδες, ενώ θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση λιγνιτών (κατά

40%) και μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το σχέδιο προβλέπεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα θα υπάρξουν οφέλη για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, προμηθευτές, συνεργάτες, κ.τ.λ.

«Η μονάδα 5 μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατά αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 δις ευρώ, που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ζερβός. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε ότι η κατασκευή του νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού «είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει, που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα». Επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι ο σχεδιασμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα είναι ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή ενός «ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου», που παράλληλα εξελίσσει τη Δ. Μακεδονία, εκτός από σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε «όχημα ισχυρής ανάπτυξης» για όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα