Στα 32 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

09:14 2/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Στα 32 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί η συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση καθώς πέραν του πακέτου των 28 δισ. ευρώ οι συστημικές τράπεζες θα διατηρήσουν τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδώσει ύψους 4 δισ. ευρώ.

Έτσι την επόμενη 5ετία οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να αποπληρώσουν όχι μόνο τις μετοχές που θα λάβει το Ταμείο

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όσες τράπεζες πετύχουν την ελάχιστη συμμετοχή του 10%) αλλά και τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκδώσει προνομιούχες μετοχές ύψους 1,35 δις. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 940 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκδώσει προνομιούχες μετοχές ύψους 750 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για τεράστιο νούμερο ωστόσο οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι αν η οικονομία σταθεροποιηθεί και επανέλθει σε ανοδική τροχιά τότε θα υπάρξουν μεγάλες ανάσες για το τραπεζικό σύστημα βοηθώντας την αποπληρωμή των …οφειλών!

Η μεγάλη ελπίδα – προσδοκία των διοικήσεων των τραπεζών είναι η βελτίωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν περιοριστεί ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλειών τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να απελευθερώσουν μέρος των υψηλών προβλέψεων που διενεργούν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την αποπληρωμή του δημοσίου.

Τα επόμενα βήματα

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος για την άσκηση του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου. Οι μέτοχοι της τράπεζας έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν 1,94 νέες μετοχές για κάθε 1 που κατέχουν προ 0,44 ευρώ έκαστη. Σημειώνεται ότι η αύξηση είναι πλήρως εγγυημένη απο κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Μια εβδομάδα μετά, περίπου στις 20 Μαϊου αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος εγγραφών της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα ολοκληρωθεί στο πρώτο 10 ήμερο του Ιουνίου. Και η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συμμετοχής στρατηγικών επενδυτών, έχει εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και κατά συνέπεια έχει κλειδώσει το κρίσιμο ζήτημα της διατήρησης της ιδιωτικής φυσιογνωμίας της τράπεζας.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την Εθνική Τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η διοίκηση της τράπεζας να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες με στόχο η περίοδος άσκησης του δικαιώματος να ξεκινήσει μέσα στο Μάιο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα