ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΛΑΙΝΕ

Συγκίνησε με τις δηλώσεις του ο Σπύρος Γιαννώτης, ο οποίος κατέκτησε την 4η θέση στα 10χλμ. ανοικτής θάλασσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου χάνοντας για πέντε δευτερόλεπτα το χάλκινο μετάλλιο. 

Στο πρόσωπό του ήταν χαραγμένη η σκληρή προσπάθειά του στα 10χλμ. και η θέλησή του για μετάλλιο. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, περί ου ο λόγος, δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την απώλεια του μεταλλίου στην ανοικτή θάλασσα, αν και είναι κοινώς αποδεκτό πως η κατάταξή

του και η γενικότερη παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αξίζουν όσο χίλια μετάλλια.

«Ημουν τόσο κοντά και τόσο μακριά… Αυτός είναι ο αθλητισμός…», τόνισε χαρακτηριστικά προτού ξεσπάσε σε λυγμούς μπροστά στους δημοσιογράφους. «Συγγνώμη που κλαίω σαν μικρό παιδί», συμπλήρωσε θέλοντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Οταν συνήλθε, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε: «Πολλοί πίστεψαν σε εμένα. Τους απογοήτευσα. Ό,τι είχα να δώσω το έδωσα. Είχα ένα σφίξιμο στα χέρια στο τέλος, αλλά αυτά είναι μέρος του προγράμματος. Ήμουν προσεκτικός στην κούρσα, ήταν καλά μελετημένη. Στο τέλος όταν… άνοιξαν οι υπόλοιποι, δεν πίστεψα πως θα τους φτάσω, γιατί «είχα» σφίξει αρκετά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, έδωσα το 100% που μπορούσα, ήμουν στην καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτά έχει η μαραθώνια κολύμβηση. Μετά τη νίκη στη Σαγκάη, πίστεψα πως μπορούσα να τα καταφέρω, βρέθηκα πολύ κοντά και πολύ πολύ μακριά».

Ο Σπύρος Γιαννιώτης γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου 1980 και πρώτη του ομάδα ήταν ο Ν.A.O.K. (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας). Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000. Ήταν έβδομος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκας το 2001. Το 2003 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200μ. ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, ύστερα από 108 χρόνια, ήταν η μία από τις 3 πρώτες ελληνικές παρουσίες σε ολυμπιακούς τελικούς, στις 14 Αυγούστου του 2004. Ο Γιαννιώτης έκανε πανελλήνια επίδοση το πρωί στα 400 μ. ελεύθερο με 3.48.77 (πέρασε έβδομος) και το βράδυ στον τελικό είχε τον ίδιο χρόνο και κατέλαβε την ίδια θέση. Έτσι, αναδείχθηκε 7ος ολυμπιονίκης.

Ξανά στα 400μ. ελεύθερο κέρδισε 1 αργυρό μετάλλιο με 3:51.84 στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005, στην Αλμερία. Στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, με επίδοση 15 λεπτά 24.84 και την τρίτη θέση στα 800 μέτρα ελεύθερο, αφού στον τελικό κάλυψε την απόσταση σε 8 λεπτά 03.60.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ο Γιαννιώτης αγωνίστηκε στον τελικό των 10 χλμ. ανοικτής θαλάσσης και κατέλαβε τη 17η θέση με χρόνο 1:52.20.

Στις 18 Μαρτίου του 2007 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, στη Μελβούρνη, στον πρώτο αγώνα της καριέρας του σε ανοιχτή θάλασσα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανοιχτής θάλασσας, που διεξήχθη στην Κίνα, το 2007 ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στις 23 Σεπτεμβρίου, καθώς ήταν 2ος με χρόνο 43.19.56. Έναν μήνα μετά, στους Διεθνείς Στρατιωτικούς Αγώνες στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας,

Keywords
Τυχαία Θέματα