Σουλτς: Κίνδυνος πολέμου λόγω Κριμαίας

«Κάτι άλλαξε», με αυτή την κρίση, δήλωσε ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος και ο κίνδυνος ενός πολέμου δεν ήταν πλέον θέμα προς συζήτηση», όμως «αυτή τη στιγμή μιλάμε για τον κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η κρίση στην Κριμαία αποτελεί μια μεγάλη απειλή για το σύστημά μας της ευρωπαϊκής ασφάλειας το οποίο δημιουργήθηκε

μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε καλώντας την ΕΕ να «υιοθετήσει επιτέλους μια συνεπή στρατηγική» απέναντι στη Ρωσία.

Επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα μεταβεί το Σάββατο στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τις αρχές στο Κίεβο και να επισκεφθεί τη φιλορωσική επαρχίας Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Μια επίσημη επισκευή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεβγκέν Περεμπίνις.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, προτού μεταβεί στο Ντονέτσκ όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη Σεργκέι Ταρούτα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γιατσενιούκ: Θα απαντήσουμε στρατιωτικά

Η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», ανέφερε ο Γιατσενιούκ.

«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.

Μόσχα: Δεν θα εισβάλουμε στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε «ξεκάθαρα και αυστηρά» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι «τα (ρωσικά) στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων (με την Ουκρανία) έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία».

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες δεν θα προχωρήσουν «σε καμία επιθετική ενέργεια».

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ουκρανίας

Αμερικανικά και ουκρανικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μαζί με περίπου 700 στρατιώτες από άλλες 10 χώρες σε ένα πεδίο βολής στην κεντρική Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν 2 εβδομάδες στο στρατόπεδο Νόβο Σέλο ξεκινούν την Παρασκευή. Είχαν προγραμματιστεί πριν να ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Δύσης και Μόσχας με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

Ικανοποίηση ΟΗΕ

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έχουν επικοινωνήσει σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν) δήλωσε ενθαρρυμένος που βλέπουμε, όπως είδαμε σήμερα, ένα επίπεδο εργασίας, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων (των υπουργείων) άμυνας για την αποκλιμάκωση των σημείων έντασης στην Κριμαία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Σύλληψη Ρώσου για κατασκοπεία

Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ένα Ρώσο υπήκοο που κατηγορούν για κατασκοπεία καθώς φέρεται ότι στρατολογούσε Ουκρανούς στρατιώτες για να αποσπά απόρρητες πληροφορίες και να συγκεντρώνει ενοχοποιητικές πληροφορίες εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Εγγύηση 125 εκατ. ευρώ από τον Φιρτάς

Ο Ουκρανός ολιγάρχης Ντμίτρο Φιρτάς κατέβαλε την εγγύηση των 125 εκατομμυρίων ευρώ που είχε οριστεί για να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, όμως πρέπει να περιμένει έως ότου οι αρχές της Αυστρίας επαληθεύσουν την προέλευση του ποσού αυτού.

Συνεργάτης του αποπεμφθέντα προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Φιρτάς, 48 ετών, συνελήφθη τη νύχτα της 12ης προς 13η Μαρτίου από την αυστριακή αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας του FBI και βάσει ενός αμερικανικού εντάλματος σύλληψης και κατηγορείται για διαφθορά και σύσταση και συμμορία σε σχέση με επιχειρηματικές συμφωνίες που σύναψε.

Η αυστριακή δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης του ουκρανού ολιγάρχη προς τις ΗΠΑ. Η τελική απόφαση για την έκδοσή του αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα